24 aprilie 2024
EconomieFiscul a vândut active ale Uton pentru 9,3 milioane de lei

Fiscul a vândut active ale Uton pentru 9,3 milioane de lei

Serviciul Executări silite în cazuri speciale al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a vândut la licitație un pachet de bunuri mobile și imobile ale societăților Uton și Transmod Uton, din Onești. Firmele au fost în proprietatea cunoscutului om de afaceri Marian Iancu, cel care a deținut și societățile Rafo și Carom Onești.

Vânzarea bunurilor s-a făcut pentru stingerea obligațiilor bugetare datorate de proprietar. Suma totală obținută astfel este de 9,3 milioane de lei.
Printre utilajele puse în vânzare acum sunt și unele care prezintă un risc din punct de vedere ale radiațiilor pe care le emit. Conform anunțului de licitație al ANAF, cel care a cumpărat este obligat să transfere instalația radiologică GDP U6 către instituțiile abilitate de CNCAN și să asigure depozitarea pe termen lung a materialelor nucleare.

Uton – mecanicul șef al industriei chimice oneștene



ANAF a anunțat încă de la începutul anului o licitație pentru vânzarea bunurilor societății Uton, aflată în faliment și dizolvare, dar la prețul de pornire de 33,5 milioane de lei. Licitația viza mijloace de transport, terenuri și construcții, exclusiv construcții speciale, echipamente tehnologice (utilaje, instalații etc.), materii prime (oțel, inox etc.), produse reziduale etc.

Uton Onești a fost controlată indirect de Marian Iancu. Societatea a intrat în insolvență în mai 2013, la cererea creditorului Urbis Armături Sanitare, dar în dosar au mai depus cereri de intervenție firmele Biodinamic și Febermayr România, precum și BKP Trust Invest, Municipiul Onești, fosta Direcţie Generală a Finanțelor Publice Bacău și Sideralcom.

Uton a încheiat exercițiul financiar 2010 cu un rezultat negativ de 6,7 milioane de lei, dar pierderile au crescut, în 2011, la 8,2 milioane de lei, când cifra de afaceri a scăzut cu 4%, la 41,2 milioane de lei. În 2014, Tribunalul Bacău a declanșat intrarea în faliment și dizolvarea societății.

La Uton, acționarul majoritar era BKP Trust Invest, cu 52,35% din capitalul social, iar Carom controla 45,78% din capital.

În 2015, ultimul an pentru care au fost publicate informații fiscale oficiale pentru firma din Onești, aceasta avea pierderi de 571.000 de lei. În 2016, Uton a fost preluată de ANAF, prin Departamentul de executări silite, în contul datoriilor pe care le avea la bugetul de stat.

Uton a fost o companie producătoare de utilaje, înființată în anul 1973 sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzești. Societatea a fost creată inițial ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică și petrochimică și era, practic, mecanicul șef al platformei petrochimice de la Onești. După 1990, aici se fabricau și echipamente energetice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri