25 aprilie 2024
EconomieFiscul a cerut falimentul societății Rafo

Fiscul a cerut falimentul societății Rafo

Adresa prin care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cere Tribunalului Bacău intrarea în faliment a debitoarei Rafo Onești a trezit, marți, 3 decembrie, un val de postări pe internet. Cererea a fost făcută, însă, încă de la sfârșitul lunii octombrie, iar despre ea liderul sindicatului Rafinorul, de la Rafo, Ion Marian, spune că nu este nicio surpriză.

„Conform celor stabilite la inițierea planului de reorganizare a rafinăriei – a precizat Ion Marian -, ANAF trebuia să-și primească banii cuveniți în 30 de zile. Adică prin luna aprilie. Dacă au pus piciorul în prag abia în octombrie, e treaba lor. Acum, cu cererea de intrare în faliment s-ar pune în aplicare termenul de 17 ianuarie pentru acest proces, dacă nu cumva se mai întâmplă ceva până atunci. Numai că ANAF, de pe locul întâi la plată cade acum pe locul al cincilea”.

ANAF spune că la Rafo nu s-a respectat planul de reorganizare, iar societatea a acumulat noi datorii la stat în procesul de insolvență. Conform cererii de intrare în faliment, Rafo avea, la 24 octombrie, obligații fiscale de aproape nouă milioane de lei, cam o treime fiind datorii mai vechi la stat, alte două treimi din provenite din planul de reorganizare.



Administratorul judiciar a intenționat să vândă rafinăria și a tot scăzut prețul de pornire până la 44,6 milioane de dolari plus TVA. „La Rafo – a mai precizat Ion Marian – au tot venit unii interesați de rafinărie, dar odată plecați nu s-au mai întors. Nu știu de ce. Rafinăria este conservată, gata de repornire”.

Tabelul de creanțe al Rafo arată datorii totale de peste 330 de milioane de lei, din care 305 milioane numai către fostul acționar majoritar, Petrochemical Holding. Dacă s-ar vinde rafinăria, creditorii și-ar recupera circa 57% din creanțe, dar prin faliment s-ar recupera numai 34,36%.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri