26 aprilie 2024
EconomieFirmele nu se grabesc sa-si declare afacerile din 2005

Firmele nu se grabesc sa-si declare afacerile din 2005

Agentii economici bacauani au la dispozitie mai putin de o luna de zile pentru a depune bilanturile anuale la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau. Peste 18.000 agenti economici bacauani sunt asteptati sa depuna an acest an Situatiile Financiare Anuale (SFA) la Finante. Data de 28 aprilie este termenul limita de depunere pentru persoanele juridice care aplica reglementarile contabile simplificate, an concordanta cu reglementarile Ministerului Finantelor Publice (MFP). Pana in prezent, 6.250 firme din totalul de 18.000 de contribuabili au depus situatiile financiare la Fisc. Interesant este ca 820 de firme au declarat ca nu au avut activitate in anul fiscal trecut. Cu alte cuvinte, nici jumatate din agentii economici anregistrati an judetul Bacau s-au grabit sa depuna la Finante bilanturile anuale. Cei care au inteles sa faca acest demers nu vor fi nevoiti sa plateasca penalitati de antarziere.

Totodata, 31 mai reprezinta data limita de depunere pentru agentii economici care aplica reglementarile contabile armonizate cu directivele europene si standardele internationale de contabilitate. Multi dintre agentii economici in cauza vor trebui sa depuna bilantul direct la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, an urma mutarii evidentelor la Bucuresti. Pentru raportul pentru anul 2005, orice antarziere de nedepunere a acestei situatii va fi sanctionata an functie de numarul de zile de antarziere. Interesant este potrivit reglementarilor Codului Fiscal agentii economici sunt obligati sa publice an Monitorul Oficial balantele anuale, an caz contrar riscand sanctionarea cu o amenda de pana la 300 milioane lei (30 mii RON). Prin urmare, firma care depaseste depunerea balantei cu pana la 15 zile de la data specificata an lege, an functie de tipul evidentelor contabile, risca o amenda cuprinsa antre 5 si 15 milioane lei (500 – 1.500 RON). Totodata, antarzierea de peste 15 zile va fi sanctionata cu amenda antre 10 si 30 milioane lei (1.000 – 3.000 RON), iar depasirea termenului cu 30 de zile este sanctionata cu amenda cuprinsa antre 15 si 45 milioane lei (1.500 – 4.500 RON).

Situatiile financiare pentru 31 decembrie 2005 se antocmesc de catre persoanele juridice, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, care aplica reglementarile contabile aprobate prin Ordinele ministrului finantelor publice nr. 94/2001 si nr. 306/2002, cu modificarile ulterioare. Formatul electronic al situatiilor financiare la 31 decembrie 2005, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.Programul de asistenta este pus la dispozitia agentilor economici, gratuit, de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe serverul web al Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro/sistemul fiscal /situatii financiare. Agentii economici vor depune la registratura administratiilor finantelor publice discheta cu situatiile financiare la 31 decembrie 2005, ansotita de situatiile financiare listate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate, conform legii. Aceste situatii se depun ampreuna cu o copie de pe codul fiscal/codul unic de anregistrare, raportul administratorului, raportul auditorului financiar/cenzorilor, precum si o copie a balantei de verificare a conturilor sintetice.



Scris de Florentin RADU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri