Începând cu 1 mai, Fiscul va amenda și va suspenda activitatea companiilor care nu și-au comandat case de marcat cu jurnal electronic. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat această posibilitate încă de la mijlocul lunii martie.

„Dacă de la 1 mai 2019 – a comunicat MFP – inspectorii antifraudă vor constata încălcarea obligației de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amenzi de la 8.000 la 10.000 de lei și vor suspenda activitatea economică în punctul de lucru al operatorului economic, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii”. Excepție fac situațiile în care se constată că operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic și a solicitat instalarea acestora.

Finanțiștii au constatat diferența foarte mare dintre numărul de aparate de marcat înregistrate în sistemul lor informativ și numărul de aparate de marcat puse în funcțiune la contribuabili. În luna martie, comparativ cu luna februarie, a fost înregistrată scăderea cu circa 39% a numărului aparatelor de marcat instalate la contribuabili și cu circa 20% a celor înregistrate de distribuitorii autorizați în sistemul Fiscului.

Companiile mari și mijlocii ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 iunie 2018, în timp ce companiile mici până la 1 august 2018.

MFP susține că există stocuri de aparate de marcat noi și nu mai sunt semnalate dificultăți legate de lipsa capacității de instalare a unităților de service. Ministerul a emis autorizații de distribuție pentru toate tipurile de aparate de marcat, inclusiv pentru cele destinate activităților economice în care sunt utilizate modele dedicate, respectiv taximetrie, mari retaileri, schimb valutar, comerț cu carburanți (95 modele existente pe piață).