29 aprilie 2024
EconomieFirme „la reducere” pentru tinerii antreprenori

Firme „la reducere” pentru tinerii antreprenori

Tinerii bacauani cu vârste de pâna în 35 de ani îsi pot deschide propriile afaceri, beneficiind de o serie de avantaje din partea statului. Astfel, potrivit legislatiei in vigoare, bacauanii cu spirit antreprenorial pot deschide societati cu raspundere limitata pentru debutanti (SRL-D) fara a plati niciun ban pentru înfiintare.

Ca titlul de comparatie, trebuie spus ca, pentru o societate normala, tariful care se achita la Oficiul Registrului Comertului (ORC) de pe lânga Tribunalul Bacau este de 470 de lei pentru un SRL, daca detinatorii vin cu actele deja intocmite. Suma poate ajunge la 870 de lei, in situatia in care documentele sunt realizate de angajatii ORC Bacau.

“Anul trecut s-au înfiintat 87 de SRL-D-uri în tot judetul Bacau, in crestere fata de anul precedent, când au fost deschise 81 de afaceri de catre tinerii bacauani. De regula, tinerii care intra in afaceri se orienteaza catre servicii, in special cele din zona IT si comunicatii, cum ar fi editarea de programe. Insa, sunt si antreprenori care au optat pentru activitati comerciale si, câtiva, au activitati in productie”, Gheorghita Patrichi, director ORC Bacau.
Pe lânga gratuitatea la infiintarea firmelor oferita de stat, mai sunt si alte facilitati de care pot beneficia tinerii care vor sa-si deschida bisnisuri. Astfel, cei care decid sa debuteze în afaceri mai au si o serie de scutiri dupa ce societatea devine activa.



Mai exact, legislatia prevede scutiri de la plata contributiei angajatorului la asigurarile sociale pentru maximum patru angajati ai societatii. Scutirile sunt valabile timp de trei ani de la data înfiintarii firmei, mai exact, pâna la 31 decembrie a anului în care firma împlineste trei ani de la înfiintare.

Cota de contributie a angajatorului la asigurarile sociale (pensii) este de 20,8 la suta din venitul salarial al angajatului. Scutirea se acorda doar pentru veniturile salariale lunare, care nu depasesc cuantumul câstigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior. Pentru anul 2013, salariul mediu a fost de 2.223 de lei.
[HIDEPOST]
“In plus, potrivit OUG 6/2011, tinerii beneficiaza de o alocatie financiara nerambursabila, de cel mult 50 la suta, dar care sa nu depaseasca 10.000 euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri. Pentru aceasta, insa, trebuie sa faca dovada surselor de cofinantare”, a mai spus directorul Patrichi.

Cei care doresc sa beneficieze de sustinerea de 10.000 de euro trebuie sa contribuie cu o suma din banii proprii sau din surse atrase de la banci. Acestia trebuie sa îsi depuna on-line planul de afaceri, la Oficiul Teritorial al Intreprinderilor Mici si Mijocii si Cooperatie regional, in speta, cel de la Iasi, intrucât oficiul din Bacau a fost desfiintat, in urma celebrei ordonante Boc.

Pentru credit, tinerii vor beneficia inclusiv de garantii de 80 la suta din împrumut prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). La final, mai retinem ca, pentru a beneficia de aceste facilitati din partea statului, solicitantii trebuie sa aiba pâna în 35 de ani si sa nu fi avut nici un bisnis pe numele lor pâna acum.

Sunt excluse de la aceste facilitati intermedierile financiare, tranzactiile imobiliare, activitatile de jocuri de noroc si pariuri, productia sau comercializarea de armament, activitatile de pescuit si acvacultura, activitatile legate de productia primara a produselor agricole etc.
[/HIDEPOST]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri