20 aprilie 2024
ActualitateFinal de proiect de finanțare la Muzeul Răzeșilor Găzari din Măgirești

Final de proiect de finanțare la Muzeul Răzeșilor Găzari din Măgirești

Fundația Culturală „Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat” a finalizat aplicarea unui proiect de finanțare pentru achiziționarea de noi dotări în Muzeul Răzeșilor Găzari al Văii Tazlăului din satul Prăjești, comuna Măgirești. Proiectul a fost aplicat prin Asociația Grupul de Acțiune Locală Ulmus Montana, care operează în județul Bacău, inclusiv în comuna Măgirești, iar finanțarea a fost susținută prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Fundația culturală este coordonată de scriitorul ieșean Constantin Parascan, fiu al satului Prăjești, iar originalul muzeu a fost deschis acum cinci ani și este organizat într-o clădire nouă (cu o arhitectură specială, proiectată de arh. Alin Corduban, sub vegherea ing. dr. Irina Bliuc, și construită cu fonduri ale Primăriei Măgirești).

În muzeu sunt etalate valori de patrimoniu descoperite în zonă și care aparțin Culturii Cucuteni, dar și unor perioade de timp din vremea dacilor și romanilor și care merg de-a lungul istoriei noastre până la colectivizarea agriculturii. Exponatele ilustrează viața oamenilor locului, a răzeșilor găzari, cu meseriile și meșteșugurile lor străvechi, cu istorii ale comercializării păcurii și cultivării pământurilor și îngrijirii pădurilor. O parte dintre exponate aparțin portului tradițional românesc. Muzeul are și o bibliotecă și o arhivă documentară valoroasă, cu documente din secolele XVIII-XX, și organizează activități cultural-educative și de valorificare a patrimoniului tradițional, precum și de omagiere a personalităților naționale și locale, prin recitaluri, întâlniri cu scriitori, istorici, specialiști în conservare și restaurare, pictori etc. Printre oaspeții muzeului s-au numărat IPS Ioachim, academicianul Mihai Șora, criticul de film Irina Margareta Nistor și actorii Dorel Vișan, Florin Piersic și Ileana Popovici.



Între proiectele viitoare ale muzeului sunt menționate organizarea gospodăriei originale răzășești care aparține familiei Parascan (casă, grajd, fierărie etc. din 1880), editarea volumului „Mărturii din comunism ale unor locuitori de pe Valea Tazlăului Sărat” și realizarea unui film despre viața răzeșilor găzari în urmă cu 70-100 de ani.

„Suntem recunoscători membrilor Fundației Culturale Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat, colectivului Primăriei Măgirești, coordonat de primarul Câdă Ionică, trezorierului Fundației, Luiza Florariu, sponsorilor, donatorilor și  Consiliului Județean Bacău, pentru ajutor la realizarea Proiectul de finanțate și pentru îndrumările administrative, dar și colectivului Muzeului Județean Neamț, coordonat în 2015 de regretatul arheolog dr. Gheorghe Dumitroaia. În continuare îi chemăm alături de noi pe toți cei care se simt parte a culturii și istoriei românești, pe oamenii locului, oficialitățile locale și județene, pentru a ne sprijini în realizarea proiectelor pe care ni le-am propus” – spun custozii Muzeului Răzeșilor Găzari.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri