Filiala „Col. Corneliu Chirieș” Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” l-a comemorat, astăzi, 29 iunie, pe primul Erou Român căzut în Al Doilea Război Mondial, căpitanul băcăuan Ioan Boroș. La slujba de pomenire, care a avut loc la mormântul eroului, în Cimitirul Central din Bacău, a participat, conform normelor sanitare actuale, un grup restrâns de membri ai Biroului Executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Evenimentul a fost organizat cu ajutorul Garnizoanei militare Bacău și a părintelui Constantin Gherasim. Despre personalitatea eroului a vorbit col. (rtr) George Gheorghiu.

Eroul căpitan Iuian Boroș, născut în anul 1906, a început cursurile primare ale școlii în Bacău, apoi pe cele ale Liceului Militar din Iași și ale Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie. În iunie 1940, căpitanul comanda Bateria 5 tunuri din Regimentul 16 Artilerie, din Bacău. După ce armata sovietică a ocupat Basarabia și nordul Bucovinei, la 28 iunie, în dimineața zilei de 29 iunie 1940 primele unități militare sovietice au ajuns în apropierea orașului Herța.

În procesul-verbal al Regimentului a rămas scris: „În dimineața zilei de 29 iunie 1940, la orele 4, localitatea Herța a fost ocupată de armata rusă, cu elemente mecanizate. La această dată, Bateria I era instalată pe poziție în Herța, sprijinind un detașament de infanterie. Două dintre cadrele de luptă ce intraseră în localitate au apărut în poziția Bateriei și au cerut ca Bateria să se predea. Căpitanul Boroș a încercat să parlamenteze cu rușii, însă ei au tras focuri de armă și de pistoale omorându-l pe loc, căzând la datorie între ostașii și tunurile Bateriei sale”.

Eroul Căpitan Ioan Boroș a fost înmormântat în Dorohoi, cu onoruri militare, în ziua de 1 iulie 1940, iar mai târziu a fost reînhumat în Bacău, în Cimitirul Eternitatea.

Din anul 1998, Filiala Cultul Eroilor din Bacău îl comemorează pe eroul căpitan Ioan Boroș pe 29 iunie. La prima comemorare a participat și Ioanița Boroș, fiica eroului, medic la Constanța, și col. (r) Traian Jugureanu, cel care s-a ocupat de transportarea rămășițelor pământești ale căpitanului Boroș de la Dorohoi la Bacău.

În prezent, o stradă din municipiul Bacău poartă numele eroului.


PUBLICITATE