Mihai Schiopu, Marcel Bulinschi si Sebastian Popa, la dezbaterea cu membrii CECCAR (Foto: Petru Done)

Auditul de calitate si Combaterea spalarii banilor au fost temele dezbaterii profesionale cu membrii sai

Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România (CECCAR) a organizat, la sfârsitul saptamânii abia incheiate, ultima activitate din programul de perfectionare profesionala a acestui an. Este vorba de o dezbatere axata pe doua probleme importante pentru activitatea profesionistilor contabili, prima legata de buna desfasurare a auditului de calitate, iar cea de a doua de necesitatea combaterii fenomenului spalarii banilor, vizavi de care legislatia prevede anumite obligatii si pentru profesionistii contabili.

Pentru prima tema a dezbaterii, in special, prezentata de auditorul de calitate Mihai Schiopu, au fost invitati la dezbatere chiar profesionistii contabili care vor fi verificati din acest punct de vedere in anul 2016, conform planificarii si aprobarii ultimei Adunari Generale a filialei din Bacau. „Pentru anul 2016 – a precizat Mihai Schiopu – sunt programate pentru auditare 70 de cabinete contabile, dintre care 53 nu au fost auditate niciodata sau au trecut prin acest control in urma cu mai mult de zece ani. Celelalte 17 cabinete, din clasa C, au fost auditate in anul 2013, iar controlul se face odata la doi ani. Sunt si câteva cabinete care s-au eschivat de la audit, dar din motive pe care noi le-am considerat nejustificate”.

PUBLICITATE

Auditul se face conform Regulamentului CECCAR, in baza standardelor si recomandarilor internationale, a metodologiei Consiliului Europei si a codului etic al profesionistilor contabili. Auditul de calitate desemneaza un ansamblu de masuri luate de CECCAR si vizeaza analiza modalitatilor de organizare si de functionare a unui cabinet, aprecierea modului de aplicare în cadrul acestuia a fiecarei norme profesionale emise de Corp si verificarea modului de respectare a obligatiilor de membru al acestuia. Dezbaterea de la Bacau, care a trezit un real interes, a vizat organizarea auditului si planul acestei operatiuni, domeniile in care se face auditul, fisa centralizatoare a operatiunii si aspectele concrete pe care le verifica auditorul. Mihai Schiopu a insistat mai ales pe ceea ce a constatat pâna acum ca nu este in regula in cabinetele de contabilitate, asupra relatiei cabinetului cu clientii sai, dar si pe obligatiile si drepturile unei asemenea forme de practicare a contabilitatii.

Tema despre necesitatea combaterii spalarii banilor a fost sustinuta de presedintele Comisiei de disciplina a filialei CECCAR Bacau, Sebastian Popa. „Este – a precizat, referitor la aceasta, Marcel Bulinschi, presedintele filialei -, o tema la moda, dar, din pacate, s-au inmultit cazurile de infractiuni in acest domeniu”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ