19 mai 2024
Actualitate„Fiecare misiune diferă în funcție de specificul ei”

„Fiecare misiune diferă în funcție de specificul ei”

– spune lt.col. Gabriel Turculeț, cdt. Batalionului 631 Tancuri „Oituz” din Bacău

Succesul unei misiuni stă în seriozitate, profesionalism și coeziune. Nu există problemă pentru care nu pot găsi cel puțin trei soluții!, declară lt.col. Gabriel Turculeț, cdt. Batalionului 631 Tancuri „Oituz”.

În luna august a anului 2016, lt.col. Gabriel Turculeț prelua comanda Batalionului 631 Tancuri „Oituz” din Bacău. Pentru cei care nu știu încă, unitatea militară se identifică și cu UM 01602 și se află pe strada Ștefan Gușe, în apropiere de Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”.



Aparent, privită din stradă, unitatea militară nu spune multe lucruri. Gardul de beton văruit în alb, specific unităților militare, ascunde clădiri vechi, camuflate de verdeața luxuriantă pe timp de vară. Deseori ai impresia că în aceste spații împrejmuite cu sârmă ghimpată domnește o stare de acalmie. Rareori vezi militari în curtea principală, pentru că adevărata muncă se duce în interiorul clădirilor, în misiuni sau pe terenul de antrenament.

Nici comandantul Batalionului 631 Tancuri „Oituz” nu este foarte ușor de găsit, fiind mai mereu plecat la ședinte de instrucție, antrenamente, recuperări, pentru a fi cât mai bine pregătit ca să-și îndeplinească misiunea pe pământ românesc sau în teatrele de operații. Și pentru că tot am adus în discuție misiunile internaționale, lt.col. Gabriel Turculeț ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre misiunea sa în Afganistan, acolo unde a comandat timp de șase luni Batalionul 151 Infanterie Protecția Forței „Lupii Negri”.

Comandantul „Lupilor Negri”

Chipul senin al comandantului, însuflețit de o privire albastră, și un zâmbet larg afișat în momentele de relaxare te induc în eroare. Asociind însă înfățișarea cu imensa responsabilitate a comandantului „Lupilor Negri”, respectiv, a comandantului unui batalion de tancuri, realizezi că, de fapt, ai privilegiul să stai de vorbă cu un bărbat înzestrat cu multe calități. Poate și cu defecte, nu zic nu! Însă, raportându-mă strict la cariera militară, trebuie să ai niște calități aparte și o conduită pe măsură. Anul trecut, începând cu luna februarie 2017, lt.col. Gabriel Turculeț a fost comandantul temutului batalion cunoscut sub denumirea de „Lupii Negri”. Alături de militari foarte bine pregătiți, lt.col. Turculeț a participat la misiunea Resolute Support (RS), desfășurată de NATO în Afganistan, fiind apreciat de partenerii americani și bulgari. Desfășurată cu un efectiv de 420 de militari, misiunea „Lupilor Negri” a constat în securizarea aeroportului Kandahar și a personalului RS dislocat în această bază militară, în scopul asigurării protecției Forțelor de Coaliție și a operațiilor executate de echipele de consiliere și asistență (Security Force Asistance – SFA).

„Batalionul a participat la a 11-a misiune într-un teatru de operații din afara țării. Experiența acumulată în timp a avut un impact pozitiv asupra misiunii pe care am încheiat-o pentru că am avut militari experimentați, soldați care cunosc zona de operații și în mod special cunosc modul de lucru cu partenerii americani.”

locotenent-colonelul Gabriel Turculeț, comandantul Batalionului 151 Infanterie Protecție a Forței “Lupii Negri”
După șase luni de activitate în Baza Militară Aeriană Kandahar, comandantul Gabriel Turculeț și subofițerul de comandă, plutonierul adjutant principal Constantin Ionel, au fost decorați de partenerul american cu „The Meritorious Service Medal”, una dintre cele mai importante distincții ale Armatei Statelor Unite ale Americii.

Un militar pregătit

Drumul către o carieră în plină ascensiune a început pentru Gabriel Turculeț încă din anul 1991, atunci când, a absolvit Liceul Militar Câmpulung Moldovenesc. Ulterior a urmat Institutul Militar de Tancuri „Mihai Viteazul” pe care l-a terminat în anul 1995. De la 22 de ani și până în prezent a îndeplinit toate funcțiile posibile, însă cariera militară mai are multe să-i ofere. Din anul 2003 până în 2015, a ocupat diferite funcții în cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași.

În tot acest timp, Gabriel Turculeț a urmat mai multe stagii de pregătire, printre care se mândrește cu un curs de comandant de companie, un curs de Stat Major, cu un master de conducere interarme/forțe terestre, apoi a urmat un curs postuniversitar, curs interarme în cadrul Institutului Național de Apărare. Tanchistul și-a perfecționat pregătirea și în străinătate, mai exact în Franța, acolo unde a urmat două specializări: un curs de bază pentru ofițeri de tancuri (Saumur) și un curs de Stat Major la Compiegne.

Apoi, ca civil a absolvit Facultatea de Construcții Mașini din cadrul Politehnicii „Ghe. Asachi” Iași, având și o specializare pe resurse umane. La toate acestea se mai adaugă și cinci misiuni externe. Prima, în anul 2005, când a fost instructor la Kabul, Afganistan. A doua misiune, în 2008, l-a trimis în Irak cu Batalionul 151 Infanterie. A urmat o nouă experiență în 2010, în Kabul, Afganistan, în cadrul International Security Assistance Force (ISAF) (n.r. Forța Internațională de Asistență pentru Securitate). Tot în Afganistan a fost și în următoarele două misiuni. În anul 2013 a ocupat funcția de locțiitor al comandantului Batalionului 151 Infanterie, iar patru ani mai târziu, s-a întors în teatrul de operații în calitate de comandant al Batalionului 151 Infanterie.

Afganii învață milităria de la români

Lt.col. Gabriel Turculeț spune că fiecare misiune diferă în funcție de specificul ei. În baza militară unde sunt repartizați, militarii fac instrucție în bază cu soldații afgani, ceea ce presupune implicit poligon.

„I-am învățat pe afgani cum se reglează armamentul, cum se conduce tancul, până la executarea unor exerciții tactice. Sunt dornici să învețe, sunt foarte mândri și extrem de deschiși la tehnologie.”
lt.col. Gabriel Turculeț

În cele patru misiuni executate în Afganistan, tanchistul a reușit să învețe câte ceva despre cultura afganilor, modul lor de lucru și despre cerințele acestora. Că tot am amintit de cultură, afganii au anumite sărbători pe care toată lumea trebuie să le respecte cu sfințenie. Respectul față de parteneri este un criteriu esențial, în orice domeniu. În cazul „Lupilor Negri” important este că după ultima misiune, toți militarii s-au întors teferi la familiile lor.

Familia este suportul psihic!

Sub comanda lt.col. Gabriel Turculeț au fost și 20 de băcăuani.

„Ultimele două misiuni au avut un grad ridicat de responsabilitate. Mă bucur că m-am întors acasă cu un efectiv întreg și că profesionalismul nostru a fost apreciat de partenerii NATO.”
comandantul “Lupilor Negri”

Și el, la fel ca toți ceilalți, era așteptat acasă de familie: Roxana (soția) și Teodora (fiica). Iașiul îi va rămâne mereu casă, iar Bacăul orașul care l-a adoptat. Cine știe ce-i rezervă viitorul!?! Cariera militară l-a transformat în navetist, făcând drumul Iași – Bacău și retur de câte ori este nevoie. Se vede clar că tanchistului îi place ce face, iar pasiunea a fost transformată și în hobby. În biroul său de la Batalionul 631 Tancuri „Oituz” din Bacău, lt. col. Gabriel Turculeț are și o minicolecție de tancuri și medalii. Fiecare piesă are în spate un om, o mână întinsă, o experiență, o poveste.

De ce este război în Afganistan?

Războiul din Afganistan a început pe 7 octombrie 2001 când a fost începută Operațiunea Enduring Freedom (OEF) de armata SUA împreună cu armata britanică, ca răspuns la atacurile asupra SUA de la 11 septembrie 2001. Marea Britanie din 2002 a condus propria sa operațiune militară, Operațiunea Herrick, ca parte a aceluiași război din Afganistan. Caracterul războiului a evoluat de la o luptă violentă cu Al-Qaeda și susținătorii săi talibani la un complex efort contrainsurgent. Foarte puține persoane din Afganistan nu au fost afectate de conflictul armat de acolo. Aproape toată lumea (96%) a fost afectată într-un fel – fie personal, fie ca urmare a consecințelor mai largi ale conflictului armat. Multă vreme, talibanii au controlat 96% din câmpurile de mac din Afganistan și au făcut din opiu cea mai mare sursă de impozitare. La scurt timp după invazia condusă de SUA producția de opiu a crescut semnificativ. Până în 2005, Afganistanul a recâștigat poziția de producătorul numărul 1 de opiu și producea 90% din opiul din lume, cea mai mare parte fiind transformat în heroină și vândut în Europa și Rusia. Pământul afganilor este râvnit de mai multe țări și pentru resursele minerale estimate de americani la un trilion de dolari. Acestea ar fi suficiente pentru a produce schimbări radicale în economia afgană și probabil în desfășurarea războiului în sine. Rezervele sunt de fier, cupru, cobalt, aur și metale folosite în industrie, precum litiul, despre a căror existență nu se știa. Resursele sunt foarte mari și includ numeroase minerale cruciale pentru dezvoltarea unei industrii moderne, Afganistanul putând fi astfel transformat într-unul din cele mai importante centre miniere din lume.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri