În fiecare an, Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, duce mai departe tradiţia organizării Festivităţii de absolvire cu ocazia acordării gradului de „agent de penitenciare” pentru promoţiile de elevi care finalizează cursurile Școlii.

În contextul evocat, marți, 30 august 2016, în Piațeta Primăriei orașului Tîrgu Ocna, a avut loc Festivitatea de absolvire a promoţiei 2015 – 2016 ”CAROL I – 150”, cu 231 absolvenţi și absolvente din România, din care 13 absolvenţi și absolvente din Republica Moldova.

Tradiția organizării pentru al treilea an consecutiv a festivității de absolvire în comunitate, arată că Școala este o instituție importantă pentru orașul Tîrgu Ocna, iar viitorii funcționari publici cu statut special vor desfășura un serviciu public în beneficiul cetățenilor, fiind parte integrantă a sistemului de apărare, ordine publică şi siguranță naţională.

La acest eveniment ne-au onorat cu prezenţa Ministrul Justiției, doamna Raluca Alexandra PRUNĂ, Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, domnul comisar șef de penitenciare Marius VULPE, directorii generali adjuncți din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, directorii de unități penitenciare, Președintele Consiliului județean Bacău, domnul Sorin BRAȘOVEANU, Subprefectul județului Bacău, domnul Sorin Gabriel AILENEI, Primarul orașului Tîrgu Ocna, domnul economist Stefan ȘILOCHI, reprezentații autorităților publice, colaboratori, alți invitați, rudele și apropiații absolvenților.

La eveniment au participat și invitaţi din Norvegia, respectiv Mr. Knut ANDERSEN și Mr. Ole STAGEBERG – reprezentanți ai Academiei pentru personalul serviciilor corecţionale norvegiene – KRUS.
De asemenea, alături de tinerii absolvenți din Republica Moldova s-a aflat doamna colonel de justiţie Larisa FRIJA – directorul Direcţiei Resurse Umane din cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare din Chișinău.

Festivitatea a avut ca momente principale prezentarea onorului ministrului justiției și salutul drapelului, comunicarea deciziei directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de acordare a gradului profesional de ”agent de penitenciare”, cuvântul invitaţilor de onoare, anunţarea şefului promoţiei 2016 (agent de penitenciare Andrei HANGANU, care a absolvit cursurile Școlii cu media 9,69), rostirea jurământului de credinţă de către absolvenţi, binecuvântarea promoţiei de un sobor de preoți susținut de către preotul capelan Florin SMARANDI – coordonator al preoților din cadrul administrației penitenciare, discursul oficialităţilor prezente, intonarea imnului naţional, defilarea proaspeţilor agenţi de penitenciare în acordurile muzicii militare de la Baza 95 Aeriana Bacău.
Ca element inedit al defilării a fost si prezentarea uniformelor specifice sistemului penitenciar și armatei române, folosite de-a lungul timpului, moment coordonat de către domnul comisar șef de penitenciare Adrian TĂBĂCARU de la Penitenciarul Galați.

După festivitate, șeful de promoție a fost premiat de către ministrul justiției, directorul general și vicepreședinte Asociației Internaționale a Polițiștilor – Regiunea Moldova, domnul comisar sef de poliție Florin OLARU .

Dat fiind faptul că, în acest an sărbătorim 150 de ani de la proclamarea principelui Carol I ca domnitor al României, promoția 2016 a primit denumirea onorifică ”Carol I – 150”, în semn de omagiere a acestei personalități care în cei 48 de ani de domnie a definit o etapă de mari progrese a României în plan economic, social, administrativ, politic, cultural și a înfăptuit România modernă.
Ministrul Justiției le-a vorbit participanților despre provocările profesiei de ”agent de penitenciare” și a adresat felicitări călduroase absolvenților Promoției ”Carol I – 150”, atât pentru activitățile civice derulate în cadrul școlii, cât și pentru rezultatele obținute la absolvire, urându-le o viață profesională și personală foarte bună.

Conducerea Școlii le-a transmis proaspeţilor absolvenţi aprecieri şi recunoştinţă pentru seriozitatea şi interesul de care au dat dovadă în pregătirea profesională, pentru rezultatele pe care le-au obţinut pe timpul studiilor, pentru înţelepciunea şi poate chiar curajul de a alege o profesie dificilă şi solicitantă, care presupune riscuri şi provocări permanente, presiune şi sacrificii, un efort continuu pentru înţelegerea şi respectarea demnităţii umane în condiţii deosebite.

Pentru noii agenţi, care au intrat acum în marea familie a lucrătorilor de penitenciare, absolvirea nu reprezintă un final, ci mai degrabă un nou început. Ei vor merge în unităţile în care au fost repartizaţi, cu încrederea deplină că sunt pregătiţi să facă faţă oricăror provocări şi să dovedească că sunt buni profesionişti, să tindă spre ţeluri mai înalte, pentru că vor lucra într-un sistem care încurajează deschis competiţia şi evoluţia în carieră.

Prin absolvirea acestei promoţii, se încheie doar un capitol din activitatea Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, noi pregătindu-ne să deschidem porţile viitorilor candidaţi la concursul de admitere, organizat în luna septembrie a.c.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ