9 octombrie 2024
CulturăFestivalul-Concurs Național de Poezie „Avangarda XXII“ – Ziua a doua

Festivalul-Concurs Național de Poezie „Avangarda XXII“ – Ziua a doua

Sâmbătă, 23 septembrie, au continuat manifestările Festivalului-Concurs Național de Poezie „Avangarda XXII“, ediția a XX-a, organizat de Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov“. Acestea au avut loc la Biserica Precista și la Centrul de Cultură „George Apostu”, din Bacău.

La întâlnirea de la Biserica ,,Precista” a avut loc colocviul pe tema ,,Minunea – dincolo de logică și rațional”, moderat de poetul Victor Munteanu, președintele Fundației Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov“. Lucrările au început după o scurtă rugăciune susținută de preoții Constantin Tomozei, de la Biserica Precista, și Stelian Grădinariu, din Râșca (Suceava), și după cuvântul de bun-venit al părintelui Constantin Tomozei.



Colocviul a fost deschis prin alocuțiunea poetei Ecaterina Petrescu Botoncea, din Târgoviște, urmată de intervenții ale scriitorilor participanți, între care prof. univ. dr. Simona Modreanu – directoarea Editurii Junimea, poeta Mihaela Grădinaru și criticul literar Radu Voinescu. S-a citit și poezie religioasă, iar atmosfera pioasă, de rugăciune, din biserică a fost adâncită de muzica liturgică și de pricesnele interpretate de Oana Crețu. Colocviul a fost încheiat tot cu o rugăciune, susținută de părinții Mihail Tomozei – parohul Bisericii Precista și de Stelian Grădinariu.

După-amiază, evenimentul de la Centrul de Cultură ,,George Apostu” a fost deschis cu salutul adresat de directorul instituției, Gheorghe Popa, care a oferit participanților și câte un exemplar al revistei „Vitraliu”, periodic al Centrului Cultural Internațional „George Apostu”.

Decernarea premiilor pentru creațiile literare a fost precedată de acordare de diplome de excelență și de onoare scriitorilor Ionela Nușfelean, Mihaela Grădinaru și Nicolae Toma.

Premiile festivalului

A urmat decernarea Premiilor FestivaluluiAvangarda XXII , ediția 2023. Juriul Festivalului, alcătuit din Radu Voinescu (președinte), Adrian Dinu Rachieru și Victor Munteanu (membri), a oferit următoarele premii:

Maria Nițu, pentru volumul „Sămânța de vorbă. Cuibul unor expresii românești” (Ed. David Press Print, Timișoara, 2023);

Valentin Talpalaru, pentru volumul „Desculț prin lumină” (Ed. ,Junimea”, Iași, 2022);

Ioan Ouatu, pentru romanul „Crimă sau sinucidere?” (Ed. ,,PapiruS Media”, Roman, 2023);

Simona Modreanu, pentru volumul de eseuri „Lecturi ludice” (Ed. ,,Junimea”, Iași, 2022);

Nicolae Panaite, pentru revista de literatură și cultură a anului 2022 ,,Expres cultural”, Iași.

Despre cărțile sale, „Lecturi ludice” și „Baudelaire” (Opere, vol. I, „Florile răului”) – Ed. ,,Fundația Națională pentru Știință și Artă”, București, 2022, a vorbit, pe scurt, Simona Modreanu. Iar Radu Voinescu a menționat ca fiind demne de a fi premiate și lucrările scriitorului Ovidiu Bârsan, „Jurnalul renegaților” (Ed. Universitară, București, 2022) și Petre Isachi, „Aut Cioran. Aut Nihil” (Ed. Rovimed Publishers, Bacău, 2023).

Pe parcursul evenimentului au cântat Oana Crețu – muzică populară tradițională și cantautorul Florin Țuțuianu – folk. O surpriză plăcută a fost și prezența folkistului Tiberiu Ioniță, fiul cunoscutului și regretatului cantautor Gil Ioniță, care a cântat, împreună cu Florin Țuțuianu, una din melodiile compuse de tatăl său.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img