19 aprilie 2024
ActualitateFermierii care au cerut subvenții, controlați de APIA

Fermierii care au cerut subvenții, controlați de APIA

Specialiștii Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău îi vor verifica, la fața locului, pe fermierii care au cerut subvenții de la stat. Controlul se va face în cazul cererilor extrase în eșantionul de control aferent Campaniei 2021, respectiv la 821 fermieri. Cei găsiți în neregulă riscă să piardă subvențiile, parțial sau chiar în întregime.

În cazul controalelor APIA, se va verifica respectarea normelor de eco-condiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic. Controlul se poate face și în lipsa proprietarului, în cazul în care scopul pentru care a fost selectat fermierul nu impune acest lucru. În schimb, prezența fermierului se impune cu necesitate dacă acesta a fost selectat cu scopul controlului pentru schema de agromediu și pentru controlul cerințelor de eco-condiționalitate.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are obligația ca, până la data de 15 octombrie 2021, să efectueze controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații sau cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau primăvara anului următor.



Ca în fiecare an, instituția noastră se bazează pe cooperarea și sprijinul fermierilor, pentru ca această activitate să se desfășoare în mod corespunzător, ținând cont de situația specială și de normele de siguranță care trebuie respectate”, au precizat reprezentanții APIA Bacău. Astfel, 335 de fermieri vor fi verificați, în această perioadă, prin metoda clasică, la fața locului, în vreme ce alți 398 de fermieri vor fi controlați prin metoda teledetecţiei (în baza ortofotoplanurilor facute din avion sau cu ajutorul sateliților). Alți 88 de fermieri intră în controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic. Suprafaţa totală verificată este de 20.088 de hectare.

Cine poate rămâne fără subvenții

Potrivit legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin trebuie să respecte normele obligatorii privind mediul, siguranța alimentară, sănătatea animalelor și a plantelor, bunăstarea animalelor. Astfel, agriculturii sunt obligați să respecte regulile de eco-condiționalitate pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plată şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei). Totodată, trebuie să mențină terenurile în bune condiții agricole și de mediu. Printre altele, agricultorii trebuie să mențină fâşiile de protecţie de 1 metru până la 3 metri (așa zisele benzi-tampon), în vecinătatea apelor de suprafață (râuri, pâraie, lacuri, canale de irigare sau de drenaj etc), în scopul protejării acestora împotriva poluării şi a formării de şiroaie. Reguli sunt impuse inclusiv în privința utilizării apei pentru irigații, insistându-se și pe menţinerea nivelului de materie organică din sol sau pe interdicţia de a incendia miriştile arabile etc. Cert este că fermierii care sunt depistați că nu respectă aceste reguli riscă piardă din subvențiile pe care le-au solictat, ajungându-se chiar la pierderea totală a acestora, timp de unul sau mai mulți ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri