Cea mai puternica organizatie a fermierilor, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR), a reunit la evenimentul agricol al anului, organizat saptamâna trecuta, Conferinta Nationala, peste 1.000 de participanti din toate judetele. Tema dezbaterilor din acest an a fost „SOS. Sprijiniti agricultura României!”, cu trimitere la multiplele probleme pe care inca le mai intâmpina fermierii, desi acestea au fost sesizate deseori autoritatilor statului si au fost prezentate si in organismele de profil de la Bruxelles.

Fermierii au putut analiza aceste probleme impreuna cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, dar si cu Nini Sapunaru, presedintele Comisiei pentru agricultura a Camerei Deputatilor, si cu noul director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Florin Marius Faur. Lucrarile conferintei au fost salutate personal de Thierry de l’Escaille, secretar al Organizatiei Europene a Proprietarilor de terenuri (ELO – European Landowners Organization).

Din judetul Bacau au participat la eveniment fermieri din mai multe comune si reprezentanti ai Camerei Agricole.

In stilul afisat inca de la preluarea mandatului de presedinte al LAPAR, fermierul bacauan Laurentiu Baciu a provocat din start participantii la dezbateri cu o prezentare transanta a problemelor cu care inca se confrunta fermierii. Presedintele a vorbit despre problemele din activitatea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, dar si hibele din legislatia agricola, vânzarea in continuare a terenurilor catre straini, introducerea pe piata a alimentelor vechi sau de slaba calitate din import etc. A fost criticat si modul in care Agentia de Administrare Fiscala ii controleaza pe fermieri si s-a abordat din nou vechea problema a infiintarii de camere agricole.

Fermierii au facut apel la unitate pentru a lupta cu toate neregulile constatate in institutiile statului si si-au exprimat sprijinul pentru actualul ministru al Agriculturii, pe care unele forte politice urmaresc sa-l demita.

Probleme constatate in activitatea institutiilor agricole au fost semnalate si de vicepresedintele LAPAR, fermierul bacauan Daniel Ciobanu.

„A fost impresionanta participarea la acest eveniment – ne-a declarat, la final, managerul firmei Rolex, Ioan Chiriac. Au fost multi fermieri din Bacau si mai ales din tara. Discutiile au fost mai mult decât constructive, pentru ca actualul ministru al Agriculturii este un bun cunoscator al legislatiei europene. Am plecat de la Conferinta cu multumirea ca nu am pierdut o zi pe acolo, ci am câstigat o zi pentru profesia noastra”.

Iar inginerul Gica Pislaru, consultant la Camera Agricola Judeteana, a subliniat inca o data importanta relatiei acestei institutii cu toate asociatiile agricole. „La Conferinta – ne-a declarat inginerul – am ascultat cererile disperate ale agricultorilor catre autoritatile statului, iar cea mai mare nemultumire a lor este legata de subventii. Dar s-au analizat si notiuni legate de viitorul agriculturii, in contextul european al acestui domeniu. Toti speram ca fermierii nostri sa ajunga macar la nivelul la care sunt sprijiniti fermierii europeni”.

„Multe lucruri care trebuiau facute de APIA s-au produs cu intârziere. Astfel, LAPAR a solicitat Ministerului Agriculturii si premierului sa faca cercetari acolo, sa gasim vinovatii, sa le cerem socoteala, sa-i dam in judecata pentru dezastrul produs. Un milion de fermieri au avut de suferit din cauza intârzierii subventiilor, iar 1,3 miliarde de euro inca n-au putut fi impartite acestora. In alte state europene s-a putut.”
Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ