Parteneriatul dintre Consiliul Județean Bacău, Primăria Bacău și Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău prin Centrul de Informare Europe Direct Bacău a prilejuit o mare bucurie câștigătorilor concursului județean academic de dezbateri „EU ALEG EUROPA!”, organizat de Centrele de Informare Europe Direct Bacău și ValeaTrotușului-Comănești, cu sprijinul Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Declarați învingători, pe 9 mai 2019, chiar de Ziua Europei, membrii echipei Colegiului Național „Ferdinand I” Bacău, respectiv elevii Alexandra-Maria Anghel, Victor Olaru, Tudor-Cristian Fînaru și prof. Gabriela Laslău, au fost recompensați pentru efortul lor cu o vizită de documentare și informare în capitala Belgiei, acasă la instituțiile europene.

Simbol al Uniunii Europene, orașul Bruxelles și-a primit tinerii vizitatori în perioada 2-5 august 2019. Însoțiți și de directorul de turneu, prof.dr. Nicoleta Zărnescu, ferdinandiștii băcăuani au fost impresionați nu numai de arhitectura grandioasă, dar și de eleganța stilului de viață belgian, de respectul acordat celorlați, dar și mediului înconjurător. Atmosfera străzilor vechi de secole și încărcate de monumente și clădiri medievale a fost completată de vizitarea unor obiective-marcă ale Uniunii Europene: Parlamentul Europei, unde liceenii au văzut „pe viu” distribuția forțelor politice, eleganța eficientă a noului cartier general al NATO, loc prin care unii dintre cei mai importanți oameni ai planetei au pășit, dar și sediul impresionant al Comisiei Europene.

Însă, ceea ce părea o simplă vizită de informare și documentare a căpătat o altă semnificație, plină de speranță. Instituțiile există prin oameni și nu mică ne-a fost mirarea când, pășind cu sfială în sonorele sedii vizitate, am fost întâmpinați de românii care își desfășoară activitatea de zi cu zi, aici. Ne-au impresionat plăcut cu profesionalismul lor, cu simplitatea lor, în pofida funcțiilor înalte pe care le exercitau în sistem, cu promptitudinea cu care au răspuns cerințelor grupului.

Am părăsit eleganta capitală belgiană cu certitudinea că viitorul Uniunii Europene depinde într-o mare măsură de tineri, de votul lor conștient, așa cum s-a susținut și în 9 mai 2019, atunci când, în concursul de dezbateri, a fost apărată moțiunea „Viitorul UE depinde de votul tinerilor la Alegerile europarlamentare 2019″, de acceptarea faptului că trăim într-o lume care se schimbă în permanență. Sentimente de mândrie ne-au însoțit în tot acest timp, sentimente provocate de faptul că România este stat membru al UE și NATO. Încă o dată, au fost dovedite importanța comunicării și a colaborării dintre diverse state ale lumii. Tinerii musafiri ai Bruxelles-ului sunt recunoscători pentru oportunitatea de a participa la această excursie și consideră că au avut parte de o experiență care îi va determina să mediteze asupra calitățiilor de cetățeni europeni.
conf.univ. dr. Luminița Drugă, reprezentant Centru Europe Direct, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău