18 mai 2024
ActualitateFenomen misterios la Târgu Ocna: "Groapa Burlacu" rămâne enigmatică după aproape 50...

Fenomen misterios la Târgu Ocna: “Groapa Burlacu” rămâne enigmatică după aproape 50 de ani

Apariția unei gropi cu apă sărată, prin surparea terenului, nu este o noutate pentru orașul Târgu Ocna. În 1974, o surpare de teren a înghițit mai multe case și a dus la apariția a ceea ce a fost numită “Groapa Burlacu”.

Denumită “Groapa Burlacu” sau “Lacul fără fund”, zona din Parcul Măgura, unde se află acest lac neobișnuit, rămâne un subiect neelucidat, în ciuda eforturilor specialiștilor și ale autorităților locale.

Acest lac a apărut brusc acum 50 de ani. După ce a fost numită o “ciudățenie a naturii” și a intrigat turiștii curioși, zona a rămas în umbră pentru mulți ani, până când au ieșit la iveală detalii tulburătoare.



În 1974, zona a fost martora unei tragedii, atunci când peste 10 familii au fost nevoite să părăsească casele lor din cauza saramurii și a mirosului de petrol ce a inundat locuințele. Șase case au fost înghițite de pământ în timpul prăbușirii inițiale. Regimul comunist al epocii a încercat să țină aceste evenimente sub tăcere, amplificând dramatismul situației.

Specialiștii au încercat să evalueze adâncimea lacului, însă au întâmpinat dificultăți majore din cauza cavernei subterane complexe și a legăturilor cu vechile sonde de extragere a sării.

Unii suțin că “Groapa Burlacu” este rezultatul unui experiment eșuat desfășurat în anii ’70 pentru extragerea sării printr-o tehnică modernă.

Începând cu anul 2014, administrația locală a încheiat cu Institutul de Cercetări și Proiectări Miniere MINESA din Cluj un contract pentru monitorizarea topografică a lacului și a zonei adiacente. S-a realizat un studiu prin execuția a opt foraje geotehnice de hidroobservație și s-au prelevat probe de sol și de apă.

În 2018 Primăria Tg. Ocna a încheiat o colaborare cu Institutul Național de Recuperare Medicină Fizică și Balneo-climatologie București. După finalizarea analizelor s-a emis un buletin care atestă interesul terapeutic pentru cura externă.

Apa lacului a fost caracterizată ca fiind „o apă minerală, clorurată, sodică și hipertonă”, care poate fi utilizată sub formă de băi pentru tratarea mai multor boli: afecțiuni reumatismale degenerative cronice, afecțiuni reumatismale abarticulare cronice, afecțiuni posttraumatice cronice ale aparatului locomotor și afecțiuni neurologice periferice cronice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri