16 mai 2024
ActualitateFemeia, izvorul vieții și al  iubirii! Spectacol dedicat Zilei Internaționale a Femeii, la...

Femeia, izvorul vieții și al  iubirii! Spectacol dedicat Zilei Internaționale a Femeii, la Orbeni

Așa cum ne-a obișnuit, „mama cântecului băcăuan”, Maria Șalaru, a oferit încă o dată mamelor și bunicelor din comuna Orbeni, buchete de melodii, poezii și cântece populare, prin glasul gingaș al copiilor și nepoților, acestora.

Sala Centrului de Tineret din Orbeni, devenită neîncăpătoare, a răsunat de cântece, joc și voie bună, dar și de emoții și lacrimi de bucurie. Ca de fiecare dată, domnul primar Costache Popa, a oferit flori, zâmbete și urări frumoase doamnelor și domnișoarelor prezente la eveniment. Cu acest prilej s-a desfășurat și un tedeum de către preoții din parohiile Orbene, le eveniment fiind prezent si deputatul Costel Dunava.

Au  evoluat pe scenă elevi ai școlilor din comuna Orbeni și deja cunoscuții membri ai grupului „Spic de Grâu” din Orbeni, „Bobocei” și „Floricele”, elevi ai profesoarei Maria Șalaru la Școala Populara de Arte și Meserii Bacău. Invitată în recital, cântăreața Lili Ungureanu a oferit si ea doamnelor, un buchet de cântece de muzică ușoară.



Întrebată de noi dacă mai face față la atâta muncă, Maria Șalaru ne-a răspuns:

„Nu este datorie mai sacră, mai demnă de a fi împlinită decăt să-i facem părtași pe copii, pe tinerii României, la valorile naționale moștenite de la strămoși. Eu fac asta de mai bine de 30 de ani… Am crescut în brațele cântecului compus de mine pentru ei, sute de copii… Sute de cântece, oferite lor în dar pentru a le face copilăria mai frumoasă și pentru a le duce mai departe spre nemurire… Efortul nopților în care eu scriu versuri și compun muzică este pe deplin răsplătit atunci când citesc fericire pe chipul părinților, dar mai ales al micuților care devin în timp mari  artiști. Mulți dintre foștii mei elevi reprezintă astăzi cu cinste Bacăul pe scenele țării dar și în străinătate, în emisiuni de radio și televiziune.

Aș vrea să strâng la piept toți orfanii lumii, toți copiii triști, abandonați sau bolnavi, să le șterg lacrimile. Nu pot să stau indiferentă când văd un copil plângând. Este „defectul” meu, care vine din trecut, din traume sufletești personale… De asta donez de câte ori pot bani organizațiilor care se ocupă cu ajutorarea copiilor aflați în dificultate, cum se întâmplă și acum cu cei afectați de cutremurele din Siria, Turcia și războiul din Ucraina. Sunt președinta Asociației Culturale „Floricica”. Aceasta are drept scop promovarea copiilor talentați și este finanțată din veniturile mele, și foarte puțin din donația a 2% din impozitul unor persoane care au înțeles țelul meu. Recunosc că aceasta „nebunie” a mea mi-a adus și neajunsuri, pentru că uneori se profită de bunătatea mea… Nu sunt o persoană bogată material. Circulă acest mit, însă părinții elevilor mei, toți cei care mă cunosc știu că „bogăția” mea constă în colecția mea de costume, de albume de cântece compuse de mine mai ales în dragostea pe care o ofer necondiționat copiilor și pe care o cultiv în sufletele lor pure și gingașe precum florile primăverii.

După Dumnezeu, ei sunt valorile în care cred și de asta mă dedic lor până la sacrificiu. Nu mai am timp liber pentru mine… De luni până luni sunt înconjurată în fiecare zi de elevii mei care vin din Onești, Berești Tazlău, Urechești, Buhuși, Iași, Deleni, Orbeni și binențeles, Bacău. Numai la Orbeni am acum 35 de copii în grupul „Spic de grâu”. Unii dintre ei care au stat pe lângă mine 10 ani, după ce termină școala revin și acum, cum este Bianca Rotaru din Podoleni – Neamț, acum studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

De 6 ani sunt și bunică a doi nepoței de la băiatul meu și o nepoțică de la fata mea. Sunt topită după ei și cred că nici o carieră din lume nu-ți poate oferi atâta bucurie cât îți oferă nepoții. Este un sentiment inedit pe care doar cine este bunică îl poate înțelege. Mă simt împlinită ca femeie. Aș mai dori cîteva împliniri pe plan profesional… Am trăit intens și nu degeaba pe acest pământ, căci voi lasă o moștenire de suflet care va fi de folos semenilor mei!

Cred că asta spune multe despre mine, nu-i așa?”

La mulți ani doamnei Maria Șalaru, neobosită mamă spirituală a sute de copii pe care-i îmbrățișează cu dragoste, învățându-i să-și iubească țara, să iubească și să respecte, să ducă mai departe tradițiile și valorile românești.

„La mulți ani și o primăvară frumoasă plină de zâmbete și flori, cititoarelor ziarului Deșteptarea!”, a fost urarea Mariei Șalaru.

 

 

Maria Șalaru va susține un concert de o oră alături de elevii săi sâmbătă, 11 martie, la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuși unde va avea loc Festivalul „Armonii în Timp” – „Vine, vine Primăvara”, organizat de Școala Populară de Arte și Meserii Bacău și Consiliul Județean Bacău, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău. Un program dedicat Zilei Internaționale a Femeii susținut de profesorii și elevii Școlii Populare de Arte și Meserii – clasele externe Agăș, Sănduleni, Berești, Orbeni, Brusturoasa, Filipeni, Dărmănești. Evenimentul va cuprinde și expoziții de pictură, grafică, sculptură, design vestimentar, cusut-țesut, iconografie, ceramică.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri