Peste un milion de români și-au urat în aceste zile „La mulți ani!”, dar și „Feliz Año Nuevo!”. Pentru că ei trăiesc, de ani buni, în Peninsula Iberică.

Milionul despre care scriu aici este o cifră lansată chiar de Ministerul Muncii, Migrației și Securității Sociale din zona iberică și arată câți români sunt în Spania și câți dintre ei sunt pe piața muncii.

Probitatea de care dă dovadă ministerul iberic al Muncii mi-a amintit de cazna pe care o avem noi, românii, în propria țară, să aflăm cât mai exact posibil câți mai suntem de toți și câți au plecat spre zări mai bune sau mai promițătoare. În era calculatorului și a internetului, la noi e greu să obții astfel de statistici, chiar dacă e vorba de oameni, de case, de mașini sau de alegători la momente electorale.

Ministerul Muncii din Spania ne spune clar, oficial, că în însorita lui țară sunt înregistrați oficial ceva mai mult de un milion dintre conaționalii noștri. Mai sunt, însă, și circa 400.000 de români fără acte, fără contracte de muncă sau care stau puțin timppe acolo, pe la rude. Ei bine, știm și prin care dintre regiunile Spanieisunt mai mulți de-ai noștri: în Madrid, în Valencia și în Zaragoza.

Numai în Spania și Italia sunt peste două milioane de români. Vreo 600.000 sunt în Germania, iar în Marea Britanie și SUA 500.000.

Și numai în 2017, românii stranieri au trimis acasă 4,3 miliarde de euro. În total ar fi, însă, 3,5 milioane de români pe meleaguri străine.

Spunem, deci, și noi, odată cu românii iberici, „FelizAñoNuevo!”.