Intr-o tara lovita crunt de saracie acuta este de-a dreptul fascinant sa vezi cum preferintele politice au alunecat spre dreapta doar pe baza de propaganda. “Jos Comunismul!” este un slogan suficient de puternic ca sa deturneze atentia de la problemele esentiale ale societatii. La un sfert de secol de la caderea comunismului, elitele intelectuale ale tarii inca se lupta cu fantoma acestuia. De fapt, in realitate, stafia comunismului este utilizata drept explicatie pentru orice esec politic, economic sau social.

Mai grav este, insa, ca pe fondul confuziei ideologice, intelectualitatea româneasca seamana semintele unui fascism mascat in neoliberalism. Pentru elitele românesti saracia nu exista, exista doar “lenesi”, “asistati social” care trebuie marginalizati deoarece consuma fara a produce. Elitele românesti se fac sa nu observe ca neoliberalismul practicat de companiile multinationale la intrecere cu firmele românesti a distrus orice mugur al clasei de mijloc; societatea româneasca impartindu-se clar intre o mica grupare de oameni foarte bogati si o imensa majoritate de pauperi care traiesc de pe o zi pe alta, fara nici o sansa de a-si schimba statutul.

Ceea ce este mai tragic este ca elitele intelectuale românesti considera aceasta stare de lucruri ca fiind fireasca, ca, asemenea lui Candid al lui Voltaire, traim in cea mai buna dintre lumile posibile. Si ca e nevoie de si mai multa austeritate, ca Statul trebuie sa-si reduca din cheltuieli pentru ca arunca bani prea multi in toti sarantocii. Ca nu avem nevoie de asistenta sociala, de prea multa educatie iar daca prostii se imbolnavesc, n-au decât sa-si plateasca medicamentele si doctorii.

PUBLICITATE

Leacul pentru saracie este si mai multa saracie, ne spun intelectualii nostri uitând lectiile trecutului.

Fascismul intelectual românesc nu este o noutate; inca din perioada interbelica ideile acestea isi faceau loc printre elitele nationale. Sa nu uitam ca o seama de intelectuali de frunte au fost legionari iar Octavian Goga a fost inmormântat cu steagul cu zvastica pe sicriu.

Astazi, oameni care se proclama lideri de opinie, intelectuali de marca, scriitori, economisti sau politicieni isi exhiba opiniile extremiste fara sa primeasca replica. Societatea este incremenita, manipularea functioneaza cu succes.

Ideile promovate – cum ca de vina pentru inapoierea tarii sunt saracii si “asistatii” – au prins la publicul needucat. Cât va mai tine aceasta, este alta poveste. Deocamdata tara este guvernata prin alte mijloace decât cele politice insa echilibrul este destul de precar.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

 1. Pai din [ (Po) veste ] : fantomele,iluziile,stafiile,teoremele,paradigmele…nu sunt palbapile.Gandurile,intentiile,vointa,atentia,concentrarea,energia …sunt sau nu ,palpabile ?!

  Saracia,lacomia,coruptia,minciuna,manipularea…abuzul…sunt sau nu sunt palpabile ?!

  Ceea ce palpam este veridic ,ceea ce nu palpam ,este …fantasmagonic …

  Ma ciupesc cateodata …ca sa realizez / constientizez daca sunt moarta sau vie !

  Daca constientiez ca sunt mintita,folosita,manipulata …sunt vie sau moarta ?!

  Daca reactionez constient,in deplinatatea facultatilor mintale …ce mai sunt ?! …Nimeni,nimic sau …poate Totul ?!…si cum functioneaza atunci sistemul imunitar din dotarea genetica/ancestrala a organismului uman …acelasi dupa care s-a ,,copiat ” asa numita ,,imunitate parlamentara ” conform careia : daca sunt senator,parlamentar,ales al neamului = sunt ,,aparat / absolvit /iertat ” de orice actiune/fapta exercitata ,chiar daca este contrara normelor de drept,moralei,uzantelor …vezi caz Sova & cei care-i urmeaza dupa,, ce da tot din casa ” ,Oltean,Udrea,Nastase,Crin A.,Hrebe.,Mazare,Oprea,Oprisan,Crinuta,Ritzi etc.etc.etc.& …,,cobai “= instrumente folosite in scopul vanzarii unei tari …aviz ,,amatorilor de vandut un neam ca al nostru ” !!!

 2. DOMNULE REDACTOR,;
  CINE ESTE DE VINA,???!! CINE VOTEAZA ..
  PLECA-AI NOSTRI, VIN AI NOSTRI;
  IARASI AM VOTAT CA PROSTII,,??
  E SLOGANUL CUNOSCUT,,
  NE-AM SATURAT DE PARTIDE,;
  CACI TOTI FURA SI MINTE DE INGHETA APELE.
  ECONOMIA DUDUIE SI CRESTE;,>>
  IAR POPULATIA SARACESTE;
  SA VINA NOUL CANDIDAT,,,CICA-L CHEAMA :: AGAMITA DANADANACHE;,,??
  ESTE NEPOTUL SAU FINUL LUI STAVARACHE??>>>

LĂSAȚI UN MESAJ