26 aprilie 2024
ActualitateFara ajutor de incalzire in prag de iarna. Primariile nu au bani...

Fara ajutor de incalzire in prag de iarna. Primariile nu au bani pentru saraci

Marea majoritate a celor mai sarace familii din judet, care isi asigura caldura din locuinta cu lemne ori combustibil petrolier, vor trebui sa mai astepte pâna ce vor primi ajutorul de incalzire. Potrivit legislatiei, ele ar fi trebuit sa intre in posesia sumei de bani pe intreg sezonul rece inca de luna trecuta.

Conform OUG 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, primariile sunt obligate sa asigure fondurile necesare pentru achitarea pâna la data amintita a subventiei la caldura catre toti beneficiarii de ajutor social. Pe hârtie, lucrurile sunt foarte clare. In realitate, insa, situatia nu este deloc favorabila celor care au cea mai mare nevoie de ajutor de incalzire.

“Nu avem fonduri. Acum o luna si ceva abia am reusit sa achitam ajutorul de incalzire pe ianuarie, februarie si martie 2014. Pe noiembrie si decembrie vom da anul acesta, daca vom avea bani. Deocamdata, nu stim de unde vom plati. Daca nu vom gasi resursele necesare, vom amâna plata pentru luna ianuarie 2015. Oamenii inteleg ca nu sunt bani.”
Costel Baciu, primarul comunei Lipova



Din Lipova, peste 400 familii au dreptul la ajutor social si, implicit, la cel de incalzire, pe baza de lemne. Numai pentru lunile noiembrie si decembrie ele ar trebui sa primeasca, in total, 60.000 lei, drept ajutoare de incalzire.

Desi are doar 56 familii beneficiare de ajutor social, nici Primaria Corbasca nu are posibilitati financiare de a le asigura acestora banii cuveniti pentru incalzirea locuintei.

“Ne-am asteptat ca la rectificarea bugetara sa primim si noi niste bani, dar este jale. Cu greu am reusit sa strângem bani pentru maximum doua luni. Ne straduim sa aiba macar de Craciun. Ne trebuie pentru plata ajutorului de incalzire pe noiembrie si decembrie 18.600 de lei. Suma este destul de mare, mai ales ca incasarile la bugetul local sunt mai slabe decât anul trecut. Noi am avut datorii istorice, ni s-au blocat conturile de doua ori, insa am reusit sa iesim la liman. Dar acum trebuie sa avem grija sa tinem din scurt cheltuielile.”
Vasile Ciobotaru, primarul comunei Corbasca

La judecata, dar cu ce?

Conform legislatiei in vigoare, familiile beneficiare de ajutor social au dreptul la 58 lei/luna pentru incalzirea locuintei.

Ajutorul de incalzire trebuie sa se achite la inceputul sezonului rece, odata pentru toata perioada, adica pentru cinci luni, respectiv noiembrie-martie. Asadar, fiecare familie ar trebui sa primeasca acum 290 lei. Dar foarte putine primarii se conformeaza acestei prevederi legale, marea majoritate platind esalonat.

Referitor la aceasta, Teodor Agachi, seful inspectorilor sociali si purtatorul de cuvânt al Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau, ne-a declarat: “Primariile platesc, de regula, din bugetul anului in curs, pentru noiembrie si decembrie. Apoi abia in martie anul urmator mai dau pentru celelalte trei luni si noi nu avem ce face. Nu le putem obliga sa prevada in bugetul local sumele necesare pentru anul urmator.

Familiile care sunt afectate, insa, pot sa dea in judecata primaria ca nu respecta legea”. In momentul de fata, din judetul Bacau peste 9.500 familii au dreptul la ajutor social. Mai bine de 90 la suta dintre ele se afla in mediul rural, deci se incalzesc cu lemne. La cât de sarace sunt, evident ca nici prin cap nu le trece sa recurga la instanta de judecata!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri