La 25 de ani de la deces, comunismul bântuie inca societatea româneasca. Stafia comunismului este folosita cu succes de fortele politice pentru a justifica esecuri si pentru a explica anumite masuri nepopulare.

Când un politician vrea sa jigneasca un coleg il face “corupt” sau “comunist”. In special PSD are legata de picior roata de moara a comunismului desi, daca este sa analizam la rece politicile social-democrate o sa avem surpriza sa constatam ca sub guvernarea acestui partid, indicele de libertate economica a cunoscut cresteri mai mari decât in vremea guvernarii aliantelor “de dreapta”.

Cu toate acestea, discursul public al politicienilor si activistilor neguvernamentali din România face referire destul de des la “comunism” ca sursa a tuturor relelor din tara.

Cum se pregateste o masura de sprijin a persoanelor aflate in dificultate, cum se lanseaza acuzatii de “comunism” insa, atunci când Guvernul acorda generoase ajutoare de stat companiilor private, se tace strategic.

In general, intelectualii “de dreapta” acuza de comunism orice masura menita sa ajute populatia aflata in dificultate. Dar, trebuie sa-i intelegem: apelul la comunism este facut doar pentru a-si masca tendintele fasciste.

România se afla intr-o situatie ciudata in care orice masura luata in favoarea populatiei este taxata drept “comunista”, de la ajutoarele sociale pâna la sistemul de sanatate publica desi, daca ne uitam bine in Occident o sa avem surpriza ca in tarile cu traditie capitalista exista sistem de sanatate de stat – in Germania, angajatii cu venit mai mic de 50.000 de euro pe an nu au voie sa apeleze la asigurari de sanatate private, ci doar la cele de stat – dar si ajutoare sociale in cuantum mai mare decât cel acordat la noi.

“O stafie bântuie Europa, stafia comunismului”, scriau la 1848 Marx si Engels si vorbele lor sunt mai adevarate ca niciodata in România, unde clasa politica si-a unit puterile intr-o sfânta haituiala impotriva acestei fantome.

Razvan Bibire


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Toata industria a fost pusa la pamant pe motiv ca era comunista. Agricultura pe suprafete mari, ale fostelor CAP-uri – ce puteau fi transformate in societati pe actiuni (asa cum s-a intamplat in celelelte foste tari comuniste din estul Europei) a fost si ea comunista, asa c-am adus-o si pe ea la nivel de caruta. Invatamantul, oricum mai bun decat ce avem astazi, a avut aceeasi soarta, din acelasi motiv: era comunist. Nu acorda suficiente titluri de doctorat noilor potentati ai zilei cu liceul la seral, chestie foarte grava, drept care a fost si el “reformat”, chiar de mai multe ori.
    Un pic de dreptate au si anticomunistii nostri, totusi, si anume atunci cand sustin ca aceste transformari au fost facute in bune parte de catre cei din esaloanele 2,3 ale aceluias partid defunct in aparenta, cel comunist, plus nelipsita de la apel Securitate.
    Doar ca respectivii, dupa o foarte rapida “capitalizare” in anii ’90, deveniti capitalisti de stransura si de cumetrie, sunt acum, fireste, de dreapta, cat mai de dreapta. N-ar da nimic statului si comunitatii din ce au furat de la acelasi stat si comunitate…
    Asa ca, daca e sa ne luam dupa oameni, avem inca comunism, daca e sa ne luam dupa regimul politic avem capitalism de cumetrie, feudalism aproape, daca e sa ne luam dupa economie si dupa gradul de suveranitate al tarii suntem colonie.

  2. Sfanta haituiala,bine -spus …asta este de veacuri .Ca vb. de regimul juridic al societatilor pe actiuni ,S.A .-uri ( SOCIETATE PE ACTIUNI ) a se vedea situatia la vedere de la SC CAROM SA,SC RAFO SA,soarta hidrocentralelor ; Govora,Rovinari, de actualitate etc. cu mentiunea ca forma juridica S.A. nu se refera strict la ,,privatizarea ” fostelor C.A P -uri …insa populatia nu a avut pregatirea si informarea necesara la acea vreme ,a anilor 1990 , nici in prezent ,din pacate …si asta in avantajul ,,celor” care care ,,ne conduc ” de oriunde s-ar afla . As fi onorata sa aflu,in concret care este SOLUTIA si nu m-ar ofensa daca ,,cineva” mi-ar sopti la timpan care este si ,,cauza” . S-auzim de Bine !

LĂSAȚI UN MESAJ