De noua ani de zile, in invatamântul bacauan nu au mai fost organizate concursuri pentru directorii de scoli.

Rezultatul este ca aceste functii au fost atribuite pe criterii politice clientelare iar managerul unei unitati de invatamânt este la mila schimbarilor de guvern sau de primar.

Prin urmare, el trebuie sa se ocupe nu de bunul mers al scolii, ci de multumirea celui care l-a pus in functie. Si sistemul a functionat aproape un deceniu pentru ca s-a putut.

PUBLICITATE

Pentru ca nimeni nu a protestat. Pentru ca liderii Opozitiei au tacut stiind ca va veni si rândul lor sa-si puna protejatii in functii.

Exista si directori care si-au facut datoria si care au avut rezultate. Nu toti cei numiti politic au mers pe burta gândindu-se sa-si pastreze functia cu orice pret.

Dar acestea sunt exceptii. In rest, sistemul a functionat dupa modelul fanariot. Ca in toata societatea. Da, ca sa fii lasat sa aduni averea. Plateste peschesuri ca sa primesti functia. Accepta ce ti se cere de la Imparatie ca sa-ti pastrezi capul!

Iar dupa ani de zile de astfel de numiri ne miram ca ne ducem de râpa…
Acum ni se promite ca prin primavara va fi organizat concurs. Sa fim noi sanatosi ca sa traim si minunea asta, desi nu cred ca se va face nimic.

Pentru ca la noi sistemul nu este obisnuit sa functioneze asa. Sistemul românesc este unul clientelar, in care functiile de conducere se impart dupa preferinte si nu dupa competente.

Iar daca se va face concurs, stim, doar, cum se procedeaza ca sa se puna in functii oamenii doriti de politicienii aflati la Putere: se schimba iarasi numele ministerului. Câta vreme in România nu se va intelege ca rezultatele sunt in strânsa corelatie cu competenta managerilor, vom merge in continuare dupa sistemul fanariot.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Articolul e in regula, D-le Bibire, dar ma nelamureste ( sau nu-mi suna bine ) formularea “nu cred ca se va face nimic”. Nu era mai corect “nu cred ca se va face ceva” sau “cred ca nu se va face nimic” ? Altfel, NU si NIMIC se cam exclud. Intreb si eu…Cu stima, Un cititor frecvent al Dvs. care nici nu-i bacauan.

    • Invatamantul ar trebui sa fie un domeniu unde orice tanar profesor sa poata evolua mental,in primul rand or,cu asemenea directori de scoli(nepregatiti cu adevarat sa fie manageri si de multe ori,lipsiti de orice respect pentru angajati),tinerii nu au nicio sansa sa devina in timp niste adevarati profesionisti in sistem. Eu,unul declar ca am ajuns “o primata involuata” la cate blocaje psihice si lovituri de prost gust am primit de la asa-zisele “mari valori” ale scolilor de elita din Bacau city.Modul meu de gandire a fost grav afectat de zilnicele manipulari ale sefilor mei pentru a le servi interesele,al meu era clar ca nu conta si trebuia sa si gandesc asa daca voiam sa mai pup invatamant in continuare.Mai destept eram cand am terminat facultatea decat acum cand am ajuns un blazat,cu gandirea limitata de niste sefi ingusti la minte si lacomi dupa multi bani(spagi).

  2. EXCELENT ARTICOL!!!!!De nota 200! Atat de adevarat si de bine spus! Din pacate aceste adevaruri raman la nivelul de recunoastere. Nu pare a se intampla nimic in tara asta care sa elimine o stare de boala de sistem. O mare dezamagire se asterne in sufletele tuturor celor carora le PASA. Incotro ne indreptam?

LĂSAȚI UN MESAJ