13 octombrie 2024
EvenimentFacturile la gaze cresc cu 24,1% începând de luna viitoare: Românii suportă...

Facturile la gaze cresc cu 24,1% începând de luna viitoare: Românii suportă costurile conectărilor „gratuite”

Începând chiar de luna viitoare, românii se vor confrunta cu o nouă majorare a facturilor la gaze, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creștere cu 24,1% a tarifelor de distribuție pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din țară.

Această scumpire vine ca urmare a încercării companiilor de distribuție de a recupera fondurile investite în conectările „gratuite” la sistemul de gaze naturale, realizate în baza unor reglementări legale introduse în 2020.



Asociația Energia Inteligentă (AEI) a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul acestor creșteri asupra consumatorilor casnici, subliniind că aceste majorări repetate nu par să se oprească aici.

„Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator. Această creștere a tarifelor se datorează în special ‘gratuitățiilor’ introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

Majorările de tarife au fost motivate de necesitatea companiilor de a-și recupera investițiile făcute pentru extinderea rețelelor și conectarea consumatorilor noi. Însă, aceste costuri sunt acum transferate direct către consumatori, care vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și plăti facturile la gaze.

Îngrijorător este faptul că experții anticipează noi scumpiri pe parcursul iernii. Deși măsura actuală este deja o povară considerabilă pentru mulți români, se așteaptă ca tarifele să continue să crească, punând și mai multă presiune pe bugetele familiilor.

Situația devine din ce în ce mai complicată pentru românii de rând, care, pe fondul inflației și al altor creșteri de prețuri, vor trebui să facă față unor facturi la energie tot mai mari. În acest context, autoritățile sunt chemate să intervină pentru a proteja consumatorii vulnerabili și a găsi soluții care să atenueze impactul acestor scumpiri.

Deși inițial conectările „gratuite” la rețeaua de gaze păreau o măsură benefică pentru extinderea accesului la energie, costurile ascunse ale acestei inițiative încep acum să iasă la iveală, sub forma unor facturi tot mai mari pentru consumatori. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile și dacă vor fi luate măsuri pentru a preveni alte majorări semnificative în viitorul apropiat.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img