Povestile distribuite in mediul online cu privire la pericolul vaccinurilor, chiar daca nu au nici o baza reala, au reusit sa sperie si parintii din judetul Bacau. Vaccinul antipoliomielita are o rata de doar 82,46%, sub cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii iar specialistii se tem de izbucnirea unor epidemii.

Inca din primele zile de la nastere si pâna la vârsta de 14 ani, unui copil i se administreaza gratuit vaccinurile AHB (anti hepatitic B), BCG (impotriva tuberculozei), hexavalent (anti-diferic, anti-tetanic, anti-tuse convulsiva), VPI (anti-poliomielita), HIB (anti-haemophilus influenzae tip B) si ROR (anti rujeola-oreion-rubeola).

Medicul de familie are obligatia sa-i anunte pe parinti când sa aduca micutul la imunizare, iar daca refuza, consemneaza acest lucru sub semnatura, in fisa de supraveghere. Pâna in urma cu ceva ani, nici nu putea fi vorba de refuzuri, dar acum, speriate de reactiile adverse pe care le-ar avea unele vaccinuri, mai multe mamici au spus „Nu” administrarii lor, dupa ce au citit articole pe Internet.

PUBLICITATE

Asa s-a ajuns ca in unele judete rata de imunizare sa scada foarte mult, iar din acest motiv, Ministerul Sanatatii (MS) pregateste un proiect de lege prin care vaccinarea sa devina obligatorie, asa cum se intâmpla in tari ca Franta sau Germania, iar cei care refuza sa primeasca amenzi usturatoare.

„Ministerul Sanatatii atentioneaza asupra riscului reaparitiei unor boli foarte grave, mortale chiar, dupa cum a sesizat si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)”, se arata intr-un comunicat al MS. Acoperirea vaccinala în România se pastreaza sub nivelul recomandat de OMS, de 95 la suta, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B. In judetul Bacau, rata de vaccinare este in scadere, in special in mediul rural, tot pentru aceste boli.

Rata vaccinare 2012
Urban: BCG – 99,21%, AHB – 97%, DTPa-HIB-VPI – 94,09%, ROR – 89,76%
Rural: BCG – 97,83%, AHB – 96,87%, DTPa-HIB-VPI – 93,04%, ROR – 89,53%

Rata vaccinare 2013
Urban: BCG – 98,51%, AHB – 95,54%, DTPa-HIB-VPI – 88,11%, ROR – 95,04%
Rural: BCG – 99,64%, AHB – 95,32%, DTPa-HIB-VPI – 84,89%, ROR – 90,64%

Rata vaccinare 2014
Urban: BCG – 97,80%, AHB – 94,80%, DTPa-HIB-VPI – 98,44%, ROR – 89,61%
Rural: BCG – 98,13%, AHB – 91,04%, DTPa-HIB-VPI – 82,46%, ROR- 89,17%.

„Este un trend foarte periculos”

Si mamele de la oras au refuzat intr-un procent important vaccinul ROR. Printre ele se numara si

Andra Pascu, mama unui baietel de un an si doua luni. „Nu i-am facut ROR la un an pentru ca sunt studii care-l asociaza cu autismul. Unele vaccinuri se reiau si nu vad relevanta. Problema este ca sunt de import, facute de tari care doar exporta, nu sunt suficient de testate si nu am incredere. Este adevarat ca le-am facut si noi când eram copii, insa erau vaccinuri facute la noi in tara, la Catacuzino, si nu au fost probleme”, ne-a spus Andra.

Medicii confirma si ei ca s-au confruntat cu refuzuri.

„Am paciente care au refuzat vaccinarea copiilor. Au spus ca nu vor pentru ca vaccinurile nu ar fi suficient de testate, ca le este teama de reactiile adverse si ca nu au incredere. Pâna acum nu au fost astfel de situatii. Toate mamele luau vaccinarea ca pe o obligatie, dar de fapt nu este o obligatie. Este in cadrul programului national, insa pot refuza. Problema este ca, la un moment dat, pot sa aiba probleme, se pot imbolnavi. Deocamdata rata de refuz este mica”, ne-a declarat dr. Elena Stânga, medic de familie si presedintele Colegiului Medicilor Bacau.

Desi mediul rural este codas la vaccinare sunt si comune unde mamele nu s-au opus. „Mi se pare o crasa inconstienta din partea parintilor sa nu-si vaccineze copii. Eu nu am avut mame care sa refuze. Din pacate sunt tot felul de persoane neinformate, care lanseaza tot felul de zvonuri. Din moment ce au aparut pe piata inseamna ca acest vaccinuri sunt omologate, testate.

Este un trend foarte periculos. In timp vor aparea probleme mari”, este de parere si dr. Catalin Andriescu, medic de familie in comuna Stanisesti si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bacau.

„Directia de Sanatate Publica, care a gestionat si monitorizat in permanenta numarul de copii ce vor fi vaccinati, nu a inregistrat disfunctionalitati in aprovizionarea cu vaccin, decât doar pe perioade foarte scurte (maxim 2 saptamâni). Din datele statistice existente la nivelul judetului Bacau, nu se constata un refuz al imunizarilor.”
Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Din cauza saraciei lucii si a mizeriei cumplite din orase,de asta se imbolnavesc oamenii.Brusc,au devenit guvernantii “milosi si preocupati” de sanatatea poporului de care isi bat joc sistematic?Si nici nu am incredere in vaccinurile lor.Au murit o sumedenie de tineri prin spitale din cauza neglijentei si nesimtirii doctorilor si asistentilor.
    Mai curand s-ar ocupa de conditiile execrabile din spitale sau vor sa ne omoare pe toti cu vaccinul lor care mai mult face rau decat bine.

  2. pe plan international a izbucnit ALT SCANDAL……recunoscut chiar de la sursa…..ca in vaccin este introdus un anticonceptional….am citit un comentariu ca soldatii americani din NATO umbla prin DELTA DUNARII cu echipa medicala mobila, la VACCINAT COPIII……….e normal ???? nu FB produce rata scazuta a vaccinarii , ci chiar vaccinurile…..daca erau produse de CANTACUZINO exista mai multa siguranta…si nu ar EXISTA REFUZUL PARINTILOR…..asa ca, tratati INSTITUTUL CANTACUZINO, SALVATI-L si NU veti mai fi nevoiti sa dati legi care sa OBLIGE parintii la vaccinare………….deja mi se pare cam……..NAZISTA aceasta obligativitate 🙂 pe surse sigure din domeniul medical, in anii 1984, OMS TRIMISESE IN ROMANIA VACCINURI infecttate cu HIV, de acolo sunt bolnavii …..nu I-A IMBOLNAVIT NICI UN SPITAL DIN ROMANIA CA SA AIBA DREPTUL LA DAUNE DE 1 MILION DE EURO…spitalul sa dea in judecata OMS ul in cazul pacientei care a castigat procesul………

  3. apropo, in GERMANIA NU EXISTA NICI CNP CA IN ROMANIA….PROPUN SA URMAM MODELUL GERMAN, FARA CNP…….“Un cetatean german formuleaza o cerere de chemare in judecata la un Tribunal din Romania. In cerere trebuie mentionat CNP (Cod numeric personal). Cetateanul german are carte de identitate emisă în Germania și un “personalausweisnummer”, dar nu are CNP (National Identification Number) fiindca CNP-ul (Personenkennzeichen) este neconstitutional in Germania.“` în Germania Bundestagul nu a fost de acord cu conceptul de “insemnare” a oamenilor cu un “număr de identificare național” așa cum s-a procedat pe vremea lui Hitler, etc. De exemplu, aceasta a fi cea mai scurtă motivație/explicație: “For some time, the West German government intended to create a 12-digit personal identification number (Personenkennzeichen, PKZ) for all citizens, registered alien residents on its territory, as well as for all non-resident Nazi victims entitled to compensation payments. The system, which was to be implemented by the 1973 federal law on civil registry, was eventually rejected in 1976, when the Bundestag found the concept of an identification system for the entire population to be incompatible with the existing legal framework. In East Germany, a similar system named Personenkennzahl (PKZ) was set up in 1970 and remained in use until the state ceased to exist in 1990.”

  4. Vaccinarea,cardul de sanatate si orele de religie in scoli sunt subiectele cel mai ,,dezbatute,,de turma naivilor si a ratacitilor din societatea noastra.Miine,poimiine o sa va cereti copiilor sa nu mai merga la scoala ca dauneaza grav sanatatii. Avem peste 2 milioane de bolnavi cu hepatita B iar ,,opina publica,, tace ca scroafa in porumb. Avem mii de cazuri de poliomielita iar inconstientii refuza dreptul la viata unor copii nevinovati. Avea dreptate Brucan cind spunea ca dupa 20 de ani Romania va fi o tara cu prosti. Vaccinati-va copii,este singura lor sansa de a trai si a creste sub ochi nostri . As cere Guvernului o lege ca toti cei ce au refuzat vaccinarea propriiilor copii si care au murit nevinovat sa faca puscarie tot restul vietii. ESTE O CRIMA SA IEI DREPTUL LA VIATA UNEI FIINTE…….

LĂSAȚI UN MESAJ