22 octombrie 2024
CulturăExpoziție de ii originale, pictate, ajunsă la ediția a III-a în Bacău

Expoziție de ii originale, pictate, ajunsă la ediția a III-a în Bacău

La Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău a fost vernisată Expoziția „IA, tradiție și nostalgie”, ajunsă la ediția a III-a și dedicată Zilei Universale a Iei, marcată în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene. Modelele de pe iile pictate sunt reinterpretate, sub coordonarea profesoarei Raluca-Luiza Apostol-Blaj, prin atașarea unor tușe de culoare pe material textil, dar modelele de inspirație sunt chiar cele de pe iile cusute, autentice. Exponatele au fost prezentate, inspirat, alături de păretare realizate după modele tradiționale și într-un cadru care poate sugera atmosfera din casa bunicilor de la sat. La eveniment au venit, alături de elevi și de profesorii lor, inspectorul școlar de specialitate pe domeniul Arte la Inspectoratul Școlar Județean, Ionela Sandu, dar și oaspeți din Brăila.

Pe simeze au fost expuse ii pictate – lucrate într-o manieră originală de elevi ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Piru” din Mărgineni, dar și de elevi de la școli din Hemeiuș și din Sărata, precum și desene executate tot de elevi, de la școli din Hemeiuș, Sărata, Onești, Valea lui Ion sau Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Bacău. Iar mulți dintre cei prezenți au purtat fie doar ii, fie chiar costume populare.



Expoziția a fost prezentată și în acest an de criticul de artă și copleșitorul etnograf Iulian Bucur, care a explicat semnificația și importanța sărbătorii inițiată din anul 2013 ca „Ziua Iei”, dar și ce este ia – creație românească unicat, apreciată și la nivel mondial.

Pe aceeași temă și despre modul în care sunt realizate iile au vorbit și directoarea Școlii Gimnaziale din Mărgineni, Bogdana-Mihaela Burlăciuc, Ionela Sandu, Maria Ramona Neagu – director adjunct al școlii din Mărgineni, dar și profesoara Raluca-Luiza Apostol-Blaj. A fost explicată și originalitatea iilor prezentate și lucrate de elevi, modele reinterpretate prin atașarea tușelor de culoare pe material textil.

La final, un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Măric” din Luncani, îmbrăcați în frumoase costume tradiționale și îndrumați de cunoscuta interpretă de muzica populară și folclor Elisabeta Unguru, au prezentat un scurt și vibrant program de cântece populare.

Ia este sărbătorită în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație.

La inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine” este marcată și Ziua Universală a Iei, preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe din 48 de țări.

Numai Complexul Muzeal din Bacău tezaurizează circa 400 de ii lucrate și purtate de înaintașii noștri.

Iulian Bucur: „Raluca-Luiza Apostol-Blaj caută ca în lucrările pe această temă, iile pictate, să se depășească limitele artistice în realizarea unei ii tradiționale. Iar în această expoziție complexă sunt și lucrări de grafică și de pictură și chiar în lucrările de grafică se poate vedea cum o ie este cusută. Dacă iile sunt, iată, și pictate, ele sunt lucrări în care nu poți greși, pentru că aceasta se și observă. Cuvântul «ie» vine din cuvântul «linum», care definește plante ce cresc și pe la noi, între care și inul. Iar acest cuvânt s-a format probabil chiar atunci când s-a format poporul român. Strămoșii noștri s-au îmbrăcat cu asemenea ii de mai bine de 2.000 de ani, iar noblețea noastră rezidă chiar din vechimea imemorială a unor asemenea veșminte.”



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img