27 mai 2024
CulturăExpoziție de caricatură Constantin Pavel vernisată la Buhuși

Expoziție de caricatură Constantin Pavel vernisată la Buhuși

Constantin Pavel, unul dintre cei mai importanți caricaturiști recunoscut cu acest statut și pe plan național, dar și internațional, a fost, miercuri, 9 iunie după-amiază, oaspetele orașului Buhuși, Artistul a participat la vernisajul unei expoziții personale organizată la Biblioteca Orășenească „George Bacovia” la inițiativa primarului Vasile Zaharia, fost coleg cu autorul la Școala populară de artă din Bacău. Prezentarea evenimentului, a expoziției și a autorului lucrărilor expuse a fost făcută de scriitorul, profesorul și ziaristul buhușean Ion Fercu și de caricaturistul și ziaristul băcăuan Victor Eugen Mihai-VEM.

„În 2021 – a spus, la deschidere, Ion Fercu – sărbătorim 200 de ani de la nașterea unui romancier celebru, pe Dostoievski. Unul dintre personajele lui, Prințul Mîșkin, spune că frumusețea va salva lumea. De atunci, fluvii de cerneală au curs, pro sau contra. Domnul Constantin Pavel ne-ar putea vorbi mult, pro sau contra, dacă frumusețea, inclusiv artele plastice, vor reuși să salveze lumea. Avem, acum între noi, un actor important chiar și la nivel internațional, dar care este însoțit de un alt artist plastic, tot cu un statut național și internațional, Victor Eugen Mihai-VEM, care și el a expus în Buhuși”.
Întâlnirea caricaturistului Constantin Pavel, originar din Botoșani, dar stabilit de mai mulă vreme în Focșani și pasager pentru o scurtă perioadă de timp și prin Bacău, a fost gândită de organizatori ca un veritabil atelier dedicat înțelegerii unei arte foarte gustate de public, dar care are trăsăturile ei specifice și, evident, o evoluție interesantă mai ales în actualele condiții socio-culturale. „Ce mai înseamnă caricatura? – s-a întrebat, retoric, VEM. Noi am împărțit acest gen de creație în trei părți: caricatura portret, caricatura de presă și caricatura de salon de expoziții (care contează cel mai mult la nivel internațional). Constantin Pavel a trecut recent de 70 de ani de viață, dar și de peste 50 de ani de creație plastică. Este unul dintre cei mai importanți caricaturiști din toate timpurile, cu aproape 300 de premii naționale și internaționale, dar tot l-aș întreba dacă a meritat să dedice atât din viață caricaturii. Iar dacă astăzi ar veni la el un copil dornic să devină caricaturist, ce l-ar sfătui?”.

Răspunsul artistului la aceste întrebări și la altele adresate din public au fost, practic, o introspecție în lumea fascinantă a artei, a domeniului abordat de caricaturiști, și a rolului acestora în societate. „Caricatura – a precizat Constantin Pavel – are un calendar pe toate continentele. Este considerată, încă, un fenomen plastic prestigios. Ce i-aș spune acelui copil? Caricatura de presă, de exemplu, a cam dispărut, pentru că nici presă scrisă nu prea mai există. Iar presa în online este ceva mai palidă ca presa tipărită. Însă a te apuca de caricatură acum eu cred că merită. În lume încă mai există competiții de gen la care vine lume importantă și te simți mândru că ești și tu pe acolo”.
Revederea cu fostul său coleg de școală, acum primarul Vasile Zaharia, a fost surpriza evenimentului de la Buhuși. „Maestre – a spus Vasile Zaharia –, nici nu mă așteptam să mă mai recunoașteți, după cât timp a trecut de când nu ne-am mai văzut. Am, vrut să-ți fac o asemenea surpriză, pentru că eu te-am urmărit în timp, în toată evoluția ta”. Primarul a vorbit, cu acest prilej, și despre viața spirituală a orașului Buhuși, despre creatorii din diferite domenii ale literaturii, artei, ziaristicii și chiar din domeniul artelor plastice.



La final, artistul a primit din partea gazdelor o diplomă de excelență și monografia orașului Buhuși, dar și invitația pentru alte revederi de acest gen.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri