26 mai 2024
CulturăExpoziția „Doamnei acuarelei românești'' s-a deschis la Galeriile ALFA

Expoziția „Doamnei acuarelei românești” s-a deschis la Galeriile ALFA

La sfârșitul săptămânii trecute, în plină vară caniculară, iubitori de artă și-au dat întâlnire acolo unde de foarte mulți ani arta se dezvăluie privitorului, acolo unde artiștii se întâlnesc cu publicul, o emblemă a Bacăului – Galeriile de Artă ALFA. De data aceasta, pe simeze regină este acuarela, o expoziție cu lucrări de la Simpozionul Internațional de Acuareală „Iulia Hălăucescu”, edițiile 2019-2023, de la Tarcău, județul Neamț.

Expoziția, după cum a spus Carmen Istrate, curatorul expoziției, este structurată pe două secțiuni: prima este reprezentată de o selecție a lucrărilor de acuarelă realizate pe parcursul celor patru ediții ale Simpozionului de 28 de artiști plastici din România, Republica Moldova, Republica  Cehă, China, iar cea de-a doua secțiune este reprezentată de 19 lucrări de pictură și acuarelă semnate de Iulia Hălăucescu, din patrimoniul Muzeului de Artă Bacău. Expun Crinela Antonescu, Ion Alexandru Antonescu, Ilie Boca, Dumitru Bostan Jr., Teodor Buzu, Grigore Carată, Alexandros Pintilii Carciucas, Mircea Corcodel, Olga și Gheorghii Diaconu, Victor Dima, Corneliu Drăgan Târgoviște, Iosif Haidu, Ema Hagiu, Mirela Hagiu, Valeriu Jabinschi, Lucia Juncu, Marcel Lupșe, Eugen Măcinic, Eugen Mircea, Nadia Negru, Valter Paraschivescu, Corina Preda Perianu, Erwin Racz, Arcadie Răileanu, Mircea Titus Romanescu, Yan Su și Teodor Vișan.

Au onorat cu prezența Mircea Nistor, viceprimar al comunei Tarcău, Mircea Titus Romanescu, artist plastic, președinte al fundației cu același nume, Dionis Pușcuță, director al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, Carmen Istrate, curatorul expoziției.



„Astăzi participăm la un eveniment inedit, vernisajul unei expoziții de excepție, cu lucrări ale celebrei artiste plastice Iulia Hălăucescu, Doamna Acuarlei Românești, cum a fost numită de criticii de artă, organizat în colaborare cu Primăria comunei Tarcău, județul Neamț, Muzeul de artă din Tarcău, singurul muzeu din țară al acuarelei, cu Fundația „Mircea Titus Romanescu. Este o bucurie pentru noi, ca la acest vernisaj să participe și Maestrul Ilie Boca, care vine mai rar în ultima vreme la asemenea manifestări, artist de mare valoare, inițiatorul și promotorul celor mai importante evenimente în care arta plastică a fost subiect și obiect, participant, iată, și la prima ediție a Simpozionului de Arte de la Tarcău. Vă mulțumim Maestre și vă dorim să fiți alături de noi încă mulți ani.

Dionis Pușcuță, director al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu

 

„Comuna noastră este marcată și se identifică cu o mare artistă, devenită brand al localității: Iulia Hălăucescu, Doamna acuarelei românești. S-a născut aici, a copilărit a creat la Tarcău, iar în memoria ei,  pentru a-i cinsti numele și creația, la Tarcău a luat ființă singurul muzeu de acuarelă din România, care se mândrește cu peste 200 de lucrări reprezentative ale artistei. Anual, la Tarcău, se desfășoară un festival internațional de arte, care poartă numele artistei, la care sunt invitați artiști din România și de peste hotare. Expoziția a fost deschisă la Tarcău, la P. Neamț, Iași, și acum, în Bacău.

Mircea Nistor, viceprimar al comunei Tarcău

Despre arta acuarelei, despre artista Iulia Hălăucescu a vorbit și președintele Fundației „Mircea Titus Romanescu”, artistul plastic Mircea Romanescu, care a reiterat buna colaborare cu administrația comunei Tarcău, în organizarea și desfășuarea an de an a Simpozionului Internațional de Acuareală „Iulia Hălăucescu”, manifestare ce reunește la Tarcău și împrejurimi tot ce este mai valoros în această frumoasă și sensibilă artă – acuarela, astfel Tarcăul a devenit o adevărată capitală a „Ținutului acuarelei”, punct de întâlnire pentru artiștii profesioniști practicanți ai acuarelei din țară și străinătate.

Expoziția este deschisă până pe 31 august 2023.

=====================

Iulia Hălăucescu (Verşescu) s-a născut pe 31 martie 1924, în comuna Tarcău, din judeţul Neamţ, într-o familie cu vechi tradiţii preoţeşti. Studiile le-a făcut la Şcoala primară şi Liceul teoretic de fete (astăzi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”) din Piatra Neamţ. Din 1943 a frecventat cursurile Facultăţii de Filozofie Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1948, cu specializarea în estetică. În timpul studiilor a participat la orele libere de desen şi pictură ale lui R.Schweitzer-Cumpăna. La îndemnul artistului Corneliu Baba, în 1949 s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Iaşi, iar după desfiinţarea Academiei, şi-a continuat studiile la Institutul „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, cu profesorii Ion Marsic şi Samuel Mutzner. Pe 10 octombrie 1944, la vârsta de 20 de ani, s-a căsatorit cu ofiţerul de geniu Lucian Petronius Hălăucescu, devenit apoi curatorul multora dintre expoziţiile semnate Iulia Hălăucescu.

„Epopeea Bicazului”, 200 de lucrări-document, este moștenirea artistei din perioada celor 10 ani cât a documentat pe șantierul Barajului și hidrocentralei de la Bicaz. Jumătate din colecţie poate fi văzută la Muzeul oraşului Bicaz unde este expusă din 2001, când a fost inaugurată expoziţia permanentă „Epopeea Bicazului”.

Cei 50 de ani de activitate artistică a „Doamnei acuarelei româneşti” au însemnat o bogată efervescenţă creatoare. Tablourile ei ai figurat pe simezele a 33 de saloane republicane de grafică, în 16 bienale de pictură. Iulia Hălăucescu a deschis peste 60 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, dintre care patru mari restrospective, ultima în 2001 la Parlament, în Sala Brâncuşi, iar mesajul său artistic a ajuns în 75 de ţări din Europa, America de Nord şi de Sud, Africa şi Asia. Pe lângă tablourile prezente în galeriile de artă, Iulia Hălăucescu a realizat nenumărate lucrări de artă monumentală, pictură murală, grafică şi mozaic în marmură colorată, tapiserii monumentale.

Pentru întreaga activitate artistică, a primit numeroase distincţii, precum „Diploma de Onoare“ acordată de către International Biographical Center – Cambridge din Anglia, şi premiul pentru întreaga carieră din secolul XXI, acordat de The American Biographical Institute.

„Doamna acuarelei româneşti” a decedat pe 18 decembrie 2007, la vârsta de 83 de ani.

 

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri