– pompierii cred că deflagraţia s-a produs în urma manevrării greşite a unei butelii de izobutan – proprietara ar fi chemat un bărbat ca să încarce instalația de răcire a unui frigider

Joi dimineaţă, în jurul orei 9.20, într-un apartament, situat la etajul I, al unui bloc de pe strada Aleea Parcului, din Oneşti, s-a produs o explozie, iar zgomotul puternic i-a speriat pe locatari.

Oamenii au sunat imediat la 112 şi au alertat pompierii, care s-au deplasat acolo cu două autospeciale de intervenţie, o ambulanţă Smurd şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă. Când au ajuns la faţa locului au găsit două victime, o bătrână de 82 de ani, proprietara, şi un bărbat de 60 de ani, se pare chemat de aceasta ca să repare un frigider.

Ei au fost imediat transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. „Explozia a fost urmată de incendiu, dar a fost lichidat de cele două persoane care au suferit arsuri la nivelul feţei şi la nivelul membrelor superioare”, a declarat mr. Andrei Grecu, ofiţer de relaţii publice la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău.

Pentru că starea răniţilor era una gravă, s-a decis transferul lor la alte unităţi medicale. „Pacienta cu leziuni de arsură la nivelul feţei a fost direcţionată, în urma avizului, către Secţia de Chirurgie Plastică Bacău, celălalt pacient, aflat într-o situaţie mai dificilă, cu arsuri în jur de 29 la sută suprafaţă corporală, a fost direcţionat către Spitalul Floreasca Bucureşti.

Noi am acordat primul ajutor, am prelucrat arsurile şi am stabilizat pacienţii”, a declarat dr. Ana-Maria Băncescu, medic Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Oneşti.

Bărbatul a fost transportat la Bucureşti cu un elicopter Smurd, care a aterizat pe stadionul din Oneşti.

În urma exploziei, tâmplăria de la bucătărie şi de la balconul apartamentului a fost distrusă şi aruncată pe spaţiul verde, la fel şi părţi componente ale aragazului.

„S-a auzit o bubuitură puternică şi imediat au venit pompierii. Noi am crezut că este ceva la acoperiş. Apoi am aflat de explozie. Am înţeles că ei sunt arşi pe faţă, pe mâini. Putea să fie şi mai rău”, spunea o vecină. „Zgomotul l-am auzit, dar nu ştiam ce s-a întâmplat.

Am crezut că un tomberon ceva. Apoi au venit pompieri, salvarea. Cică a venit un cetăţean să-i facă ceva la un frigider”, povestea şi un locatar. La locul evenimentului s-a deplasat şi un reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcții, care a constatat că structura de rezistență a imobilului nu a fost afectată.

„Se pare că explozia a survenit în urma manevrării greșite a unei butelii de izobutan, cu capacitatea de 750 ml, pe timpul unei proceduri de încărcare a instalației de răcire a unui frigider”.
mr. Andrei Grecu, ofiţer de relaţii publice ISU Bacău