La dezbaterea profesionala de la Filiala CECCAR au participat experti contabili judiciari interesati de modul in care le este apreciata munca / foto: Petru Done

Unul dintre cele mai mari ofuri ale expertilor contabili bacauani (si nu numai), reglementarea corecta a exercitarii profesiei celor care au si calitatea de experti contabili judiciari si normalizarea raporturilor cu institutiile judiciare pentru care intocmesc rapoarte de expertiza contabila judiciara, a fost din nou subiectul unei mese rotunde organizata, joi, de Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România (CECCAR).

La reuniunea moderata de Marcel Bulinschi, presedintele filialei, au participat, alaturi de membrii organizatiei, Maria Oboroceanu, presedinta Sectiei a doua Contencios administrativ fiscal a Tribunalului Bacau, si reprezentanti ai Tribunalului Bacau, ai Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Terorismului Bacau, ai Sectiei Bacau a Directiei Nationale Anticoruptie, ai Inspectoratului Judetean de Politie.

La problemele expertilor contabili, sintetizate concret de Marcel Bulinschi si de auditorul de calitate al filialei CECCAR, Mihai Schiopu, a raspuns, punctual si aplicat Maria Oboroceanu, care a recunoscut ca marea lor majoritate sunt corect formulate si isi cer dreptul la a fi solutionate si va da, colegilor sai judecatori, sugestii in acest sens.

Problemele au vizat, ca si in alte reuniuni de acest fel la Filiala CECCAR Bacau, pe aceeasi tema, dispunerea expertizelor contabile judiciare si stabilirea obiectivelor acestora, precum si onorariile expertilor contabili in cazurile de expertizare in cauzele civile si penale. S-a aratat, intre aletele, ca in unele cazuri se dispune “refacerea” expertizei contabile prin intocmirea unui supliment la raportul intocmit initial de expertul contabil pe baza obiectiunilor formulate de parti sau avocatii acestora, in loc de “intregirea” expertizei prin stabilirea de catre instanta de judecata de obiective noi sau colaterale celor stabilite anterior.

Profesionistii contabili au reiterat, din nou, ca nu se cunosc criteriile care stau la baza stabilirii cuantumului onorariilor care li se cuvin in expertizele contabile cerute ca probe in cauzele penale si civile. “In multe cazuri – au spus ei – stabilirea onorariilor nu se face in functie de complexitatea lucrarii si a volumului de munca depus de expertul contabil.” De asemenea, s-a aratat ca prin incheierile de sedinta in cele mai multe cazuri nu se face specificarea ca onorariul este provizoriu, situatie in care expertul contabil, desi solicita pe baza notei de evaluare suplimentarea acestuia, instanta de judecata nu pune in discutie cererea expertului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ