Numarul asistentelor medicale care au plecat la munca in strainatate s-a dublat in ultimii doi ani – Cele cu experienta ajung in spitale renumite si sunt apreciate pentru competenta lor – Majoritatea iau calea Marii Britanii, unde câstiga de 10 ori mai mult

Migratia asistentelor medicale din judetul Bacau spre alte tari din Uniunea Europeana, pentru un loc de munca mult mai motivant, a luat o amploare ingrijoratoare in ultimii doi ani. Numai in cele 10 luni care s-au scurs de la inceputul anului 2015, conducerea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali (OAMGMAM) din România, Filiala Bacau, a eliberat 153 de adeverinte de membru al asociatiei la tot atâtea asistente, pentru a lucra intr-o unitate medicala din Comunitatea Europeana.

In 2012 au fost emise 41 adeverinte, in 2013 – 64, iar in 2014 – 123. Marea majoritate din anul in curs sunt absolvente din promotia 2015, de la toate scolile postliceale sanitare din judet. Daca in urma cu câtiva ani, cele mai multe cereri de adeverinte erau pentru Italia, acum ponderea o reprezinta cele pentru Anglia. Printre cele care, in câteva zile, vor lua calea strainatatii este si o tânara de 33 ani, absolventa a facultatii de asistenti medicali.

“Este o foarte buna profesionista, ne-a spus Minodora Chicea, presedintele Filialei Bacau a Ordinului Asistentilor Medicali. Prin aceasta toti cei care se duc acolo câstiga in prestigiu. Cei care ajung in unitati spitalicesti sunt foarte apreciati si cautati. O asistenta de pediatrie, trecuta de 50 de ani, plecata in Anglia de la Spitalul Comanesti, acum aproape doi ani, imi relata ca medicii englezi au ramas uimiti ca a putut sa precizeze anumite simptome si patologia bolnavilor, uitându-se la ei din usa. Medicii prefera sa lucreze cu ea in tura, o cauta si o apreciaza pentru experienta ei profesionala. Au numai cuvinte de lauda pentru sistemul sanitar de la noi in care si-au desfasurat activitatea cei care ajung acolo sa lucreze in spitale.” Cei care au acumulat o experienta apreciabila in spitalele de la noi si aleg sa lucreze intr-o tara din UE, merg numai pe baza de contract ferm in urma unui interviu, in cadrul caruia si negociaza conditiile.

PUBLICITATE

Fara locuinta si cu doi copii

Dar sunt si asistente medicale care au decis sa revina in România, la vechiul loc de munca. Evident, nu s-au intors pentru ca nu le-a mers bine in afara. Le-a determinat sa ia aceasta decizie grija deosebita fata de cresterea si educarea copiilor lor. Printre cele care au lucrat in unitati spitalicesti din Italia se afla si Nicoleta Frunza, asistent medical principal in sectia de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

In urma cu mai multi ani, a luat decizia de a pleca in afara, deoarece nu a avut incotro. Pentru ca sotii Frunza nu aveau o locuinta in Bacau, la vremea aceea cei doi copii (un baiat si o fata) ai lor erau crescuti la Podu Turcului de catre bunica dinspre mama. Câtiva ani buni Nicoleta Frunza a fost asistenta la spitalul din Podu Turcului apoi s-a transferat la cel din Bacau. “Lucram deja de noua ani si m-am dus pe la banci sa iau bani cu imprumut ca sa ne cumparam o locuinta, dar niciuna nu mi-a dat, isi aminteste Nicoleta Frunza. A fost cumplit. A trebuit sa plec ca sa fac rost de bani pentru casa.”

“Grija si responsabilitatea fata de pacient faceau diferenta”

A ajuns mai intâi la Frosinone, un oras din apropiere de Roma, unde inainte de a fi angajata la spital a dat si a trecut cu brio examenul de limba italiana si cel pentru intrarea in asociatia profesionala a asistentilor medicali din Italia. Apoi a fost acceptata la un alt spital, de urgenta, din Alexandria, din considerentul ca este foarte bine pregatita profesional. Când a ajuns acolo, a avut parte de o surpriza de proportii, vizavi de ceea ce era in sistemul medical românesc si ce a gasit in cel din Italia.

“Conduita terapeutica era aceeasi, dar diferenta o faceau net grija si responsabilitatea fata de pacient, ne-a mai spus Nicoleta Frunza. Pentru tot personalul medico-sanitar din spital pe primul plan era viata pacientului. Nu contau vârsta, gravitatea bolii si nici numarul de diagnostice. Cu aceeasi grija si atentie ii ingrijeau pe toti. Pe mine, insa, la inceput, cadrele medicale m-au primit cu reticenta, dar bolnavii au fost impartiali. Apoi medicii, când au vazut ca am trecut cu bine toate testele, preferau sa lucreze cu mine. Am lucrat pe toate sectiile, dar si la Urgente, si chiar pe Ambulanta. Dupa ce mi-au vazut competenta si daruirea, toti ma salutau, de la portar si pâna la medicul care ocupa cea mai inalta pozitie in spital.

Am câstigat atunci intr-o luna cât luam aici, in Bacau, intr-un an. Asa am reusit ca dupa doi ani si jumatate sa adunam bani si sa ne luam un apartament.” Atunci fetita era in clasa a IV-a iar baiatul, intr-a VIII-a. Când i-a revazut a realizat ca trebuie sa se intoarca acasa neaparat, pentru a le fi aproape si a se ocupa de cresterea si educatia lor. Acum copiii sunt maturi, stiu sa-si poarte de grija, astfel ca pentru mama lor ar fi mult mai simplu, daca ar vrea sa mai lucreze in strainatate. Referitor la aceasta, ne-a declarat: “Având o experienta si stiind la ce ma pot astepta, m-as intoarce in strainatate, dar ma mai gândesc”.

Salarii de vis in afara

In prezent, prin reteaua EURES, unitati medicale din tarile membre ale Uniunii Europene ofera un numar destul de mare de posturi pentru asistenti medicali. Numai in Marea Britanie se cauta 60 de asistenti iar in Germania, 50. Salarizarea este extrem de atractiva. Intr-un spital englez un asistent este platit cu 14-15 lire/ora, adica 84-90 lei/ora. Salariul net este incepând de la 27.300 lire/an, respectiv 163.800 lei/an. In Germania, pentru fiecare din posturile de asistent medical ofertate salarizarea este de 2.200-2.400 euro brut/luna.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Sunt foarte bine platiti avand in vedere ca scolarizarea acestora nu a fost suportata de tarile primitoare ci de sarmanii romani!! Si in plus muncesc “pe branci”,fara sa-si dea aere asteptand bacsis!!!Ar trebui sa se returneze Romaniei cheltuielile facute pentru specializarea lor!!!Intr-o asemenea situatie cati ar mai fi primiti in aceste state???

  2. madam ioana, a trecut vremea comunismului cand scoala era platita de stat,toti asistentii fac scoala pe banii si munca lor!!sarmanii romani sa caste ochii cand voteaza ca sa nu caste buzunarul dupa !! si ca sa nu mori proasta chiar se munceste pe branci pe banii aia si nu se primeste bacsis! exista respect si de la pacienti si de la angajator !’ ti’o spune o asistenta !

    • Baba,daca ai terminat o scoala particulara,foarte bine pentru tine!In rest ,nu ai fost atenta si nu ai procesat corect continutul partii terminale a comentariului meu .Iti spui Vanga pe nedrept,.mintea nu te ajuta char daca ochii iti pemit sa citesti .In ce priveste “comunismul” a dat societatii oameni de valoare,unii ti-au calauzit pasii pentru a deveni asistenta. Daca te adresezi atat de..necivilizat,imi iimaginez cum te porti cu pacientii !!

LĂSAȚI UN MESAJ