19 mai 2024
EducațieExamen cu masca pe față: Genul epic și foarte multe absențe la...

Examen cu masca pe față: Genul epic și foarte multe absențe la Evaluarea Națională

Absolvenții de gimnaziu au intrat în focurile examenelor. După două săptămâni de pregătiri intense, la școală sau tot acasă, în fața calculatorului, pentru că totul a fost opțional, luni, 15 iunie, cu toții au pășit timizi în clase pentru a susține prima probă a Evaluării Naționale, cea la Limba și literatura română. Regulile au fost foarte stricte: mască pe față, dezinfectant, nu mai mult de 10 elevi pe clasă, distanțare socială încă de la intrarea în curtea școlii, poliția în supraveghere, termometrizarea la intrarea în școală, camere video. Nici presa nu a avut voie să intre, nici măcar în curtea școlii! La sfârşitul probei, elevii au fost conduşi iar spre zonele cu dezinfectant, au primit alte măşti şi au părăsit şcoala pe altă uşă decât cea de intrare. Tezele au plecat deja, la corectat, în alte judeţe.

Ce a picat

Proba a fost de două ore, cu începere de la 9.00.  La Subiectul I, elevii au avut de răspuns mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere – „Zborul” de Sorin Titel, la Subiectul I B, absolvenții de gimnaziu au avut de făcut o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului avut la primul punct și la Subiectul II B, candidații au avut de redactat o narațiune de 15-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate. Cerințe uşoare, au spus cei mai mulţi candidaţi, după ce au ieșit din examen. Cele mai mari emoții se pare că le-au avut părinții, care i-au așteptat cu sufletul la gură dincolo de porțile școlii.

„Mie mi s-au părut niște subiecte accesibile, destul de ușoare. Mă pregătisem din timp și am reușit să scriu tot.” Elena Marchiș, Școala „Al.I.Cuza”



 

 

„Am crezut că o să fie un pic mai greu, dar a fost bine. Chiar ușor. Am avut emoții, și nu știu de ce, încă mai am. Și colegii mei au fost încântați de subiecte și cred că vom primi numai note mari. La Matematică sunt mai bun și nu am emoții așa de mari. Am susținut examenul cu masca pe față, dar cred că cu toții am uitat de acest aspect, pentru că chiar dacă a fost ușor, concentrarea a fost destul de mare. La liceu vreau să merg la «Ferdinand» sau «Alecsandri», după care, dacă ne lasă… plecăm la mare, în străinătate. Dar să nu se lase cu carantină iar…” Ștefan Ciută, Școala „Alexandru cel Bun”

 

 

„Subiectele au fost de dificultate medie spre ușoară. Mi s-au părut a fi simple. Am scris 7 pagini, sper să fie și o notă mare.” Teodor Cucu, Școala „Al.I.Cuza”

 

 

„Pentru mine a fost destul de ușor și mă bucur foarte mult că ne-a picat genul epic, pe care îl știam foarte bine. Cred că am să obțin o notă foarte mare și sunt fericită. Emoții nu am avut. Au fost un pic cât am stat în așteptarea subiectelor. Mai multe emoții am la Matematică, dar și acolo am încredere că o să iau peste 8,50. După ce se termină… vreau să merg la liceu la «Alecsandri». Și în vacanță, să merg la mare, dacă nu va trebui să merg în cantonament pentru că fac handbal de performanță la CSS.” Bianca Ioana Ungureanu, Școala „Alexandru cel Bun”

Prezența

În total, la această sesiune s-au înscris 5.665 de candidați din seria curentă, la nivelul întregului județ. Centrele de examen sunt, în principiu, școlile gimnaziale care au și clase de a VIII-a. Doar în două cazuri s-a decis ca absolvenții să susțină examenul în altă școală decât cea pe care a absolvit-o, din cauza numărului mic de candidați. Este vorba despre candidații din comuna Valea Seacă, doar 9 la număr, care susțin examenul de Evaluare Națională la Școala Gimnazială din Sascut, comună alăturată, și de absolvenții de la „Ion Borcea” Buhuși (o singură clasă), ce sunt repartizați la examen la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din aceeași localitate.

„Nu am avut niciun caz special, niciun copil cu temperatură mai mare de 37,3, niciun eliminat. În schimb, 630 de candidați înscriși nu s-au mai prezentat”, ne-a declarat prof. Anca Constantinescu, inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

Examen în spital

Un candidat din județ, de la Școala Gimnazială „Scarlat Longhin” din Dofteana a susținut proba la un spital din Timișoara, unde este internat de câteva zile pentru o patologie care nu are nicio legătură cu noul coronavirus. Cazul lui a fost raportat din timp către toate instituțiile. Și un elev din Buhuși este în izolare la domiciliu. Acesta va susține examenul în sesiunea specială.

Pe 17 iunie va avea loc proba scrisă la Matematică. Pe 22 iunie se vor afişa primele rezultate, până la ora 14.00, iar pe 27 iunie, rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor.  Notele de la Evaluarea Națională vor conta în proporție de 80% la admiterea la liceu, restul de 20% reprezentând media generală a anilor de studii în gimnaziu.

Sesiune specială

Anul acesta, din cauza pandemiei, s-a stabilit și o sesiune specială a acestui examen național, dar la care pot participa doar acei candidați care nu vor putea fi prezenți la prima sesiune (cea normală din calendarul desfășurării), fie pentru că vor fi depistați cu temperatura peste maximul admis, au fost în izolare/carantină sau fie pentru că nu participă în prima sesiune din alte motive medicale, dovedite prin adeverință de la medic. Nu vor putea susține acest examen în sesiunea specială acei candidați care au fost respinși la prima sesiune. Sesiunea specială a Evaluării Naționale va avea loc între 29 iunie și 4 iulie.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri