Obișnuitele ceremoniale militare și religioase dedicate Zilei Armatei României, celebrată în fiecare an pe 25 octombrie, nu au mai avut loc în cimitirele eroilor din Bacău din cauza măsurilor de combatere a pandemiei de Covid-19.

Dar, la Monumentul Eroilor Neamului din Cimitirul Central a fost depusă o coroană de flori din partea Filialei județene „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria” și a fost aprinsă o candelă din partea Asociației Tradiții Militare Românești. De asemenea, reprezentanți ai mai multor asociații ale foștilor salariați ai unor unități militare din Bacău, o parte de sub tutela Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au marcat printr-un simpozion Ziua Armatei României. Pe 25 octombrie 1944 a fost eliberată de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord și ultimul oraș românesc ocupat, Carei.În ordine cronologică, primul dintre evenimente a fost simpozionul organizat de Filiala Bacău a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR). La simpozion au participat și președintele și prim-vicepreședintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei, precum și reprezentanți ai Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii.

Semnificația zilei de 25 octombrie 1944 a fost evocată de col. (rtr.) Radu Costel Ciupercă, președintele Filialei Bacău a ANCMRR, de gl. de flotilă aeriană (RTR) Vasile Florea – președintele filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război și de lt. col. (rtr) Costică Bejan, de la filiala județului Bacău a Asociației Veteranilor de Război care au lucrat în MAI. Seminarul a fost deschis prin intonarea imnului de stat al României, cântat de folkistul Neica Trandafir.

„Am marcat această zi – a spus Radu Ciupercă – în condițiile în care țara noastră se confruntă cu vitregiile naturii și în condiții sanitare de asemenea vitrege, dar și în condițiile în care ne confruntăm cu discriminarea și iresponsabilitatea clasei politice. Ziua de 25 noiembrie 1944 a fost ziua în care Armata României și-a îndeplinit menirea firească. Este un moment simbolic în istoria poporului român și este înscrisă în calendarul sărbătorilor noastre de suflet”.

Gl. fl. aer. Vasile Florea și-a intitulat prezentarea sa „Eroii și veteranii de război – ancore de stabilitate ale unui Neam”, în care a evocat memoria și faptele eroice ale celor care au luptat pentru țară și și-au jertfit viața. „În ultima vreme – a opinat vorbitorul – se vorbește tot mai puțin despre trecut, despre eroi, despre veteranii de război care s-au afirmat pe câmpurile de luptă”. Col. (rtr) Costică Bejan i-a evocat pe toți eroii care au luptat în ultimii 2.500 de ani pentru pământul strămoșesc, pentru a păstra limba română și tradițiile naționale.

Simpozionul a fost apreciat și de președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, care a prezentat asistenței ultimul și cel mai recent număr al revistei „Bacăul Eroic”. De asemenea, din partea filialei i-a fost acordată gl. fl. aer. (rtr) Vasile Florea Medalia aniversară „ANCE la împlinirea a 30 de ani”.

Omagiu discret la Monumentul Eroilor

La Monumentul Eroilor din Cimitirul Central din Bacău, au venit, luni, 25 octombrie, președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, prim-vicepreședintele Cristinel Aioanei, secretarul executiv col. tc. (rtr.) George Gheorghiu și câțiva dintre membrii filialei. Alături de ei a fost și președintele Asociației Tradiții Militare Românești, din Bacău, col. (rtr.) Stelian Cojocaru, care este și membru al Filialei Cultul Eroilor.
La Monument a fost depusă coroana de flori din partea Filialei Cultul Eroilor și a fost aprinsă candela adusă de președintele Asociației Tradiții Militare Românești. La final, despre Ziua de 25 octombrie 1944 și despre Ziua Armatei României a vorbit, cu aplombul și patosul bine-cunoscute, col. tc. (rtr.) George Gheorghiu.
De asemenea, au fost aprinse lumânări și la mormintele foștilor președinți ai Filialei Cultul Eroilor Bacău, colonel Corneliu Chirieș și colonel Paul-Valerian Timofte.

Petru Done

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE