25 aprilie 2024
ActualitateEvaziune de peste 14 milioane de lei, recuperată din economia subterană

Evaziune de peste 14 milioane de lei, recuperată din economia subterană

Cele mai mari sume – 13 milioane de lei – au fost recuperate de la firme. Acestea activau în construcții, comerț și industria farmaceutică. Ca de obicei, administratoriuii firmelor încercau să fenteze statul de la plata TVA. Însă au fost șipeste 1,5 milioane de lei obținute de la persoanele fizice.

În primele cinci luni din acest an, inspectorii fiscali băcăuani au derulat nu mai puțin de 261 de controale specifice la contribuabili persoane juridice şi persoane fizice. Scopul a fost identificarea sumelor ascunse de contribuabili de ochii Fiscului.

Acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale.



Pentru prevenirea şi combaterea cazurilor de evaziune fiscală s-au avut în vedere, printre altele, orientarea acţiunilor de inspecţie fiscală către zonele cu risc fiscal ridicat, către contribuabilii care reprezintă un real risc fiscal pentru administraţia fiscală. În plus, au fost efectuate inspecţii fiscale în vederea identificării şi combaterii fraudei privind TVA, prin verificarea realităţii şi legalităţii sumelor negative din deconturile de TVA primite spre solutionare de inspecţia fiscală. Nu în ultimul rând, au fost făcute verificări faptice şi documentare, urmare sesizărilor primite cu privire la existenţa unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale.

Evaziunea din construcții și din farmacii

Astfel, în perioada analizată, activitatea de inspecţie fiscală a contribuit la descoperirea şi combaterea evaziunii fiscale prin atragerea a 14.461.311 lei de la contribuabili persoane juridice şi persoane fizice. Din acest total, obligații principale sunt de 14.449.311 lei, diferența de 12.000 lei fiind amenzi contravenţionale. Cele mai mari sume „negre” vin de la pesoanele juridice, respectiv aproape 13 milioane de lei. Principalele domenii de activitate din care provine diminuarea pierderii fiscale sunt Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă – 220.760 lei, creşterea altor animale – 140.239 lei, comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate – 384.319 lei”, au arătat reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Bacău. Interesant e  că din acţiunile de control desfăşurate la persoane fizice a rezultat suma de 1.567.779 lei. Din cele peste 14,4 miloane de lei evazionate de firme și persone fizice, circa 6,7 milioane de lei reprezintă taxa pe valoare adăugată, pe care, ca de obicei, aceștia nu au evidențiat-o în catastife.

TVA-ul, ochiul dracului

Neregulile găsite de inspectorii fiscali țineau fie de colectarea TVA și de impozitul pe profit/ venit, fie de contribuția la sănătate. Este vorba despre TVA aferentă operațiunilor impozabile desfășurate de contribuabil în perioada în care avea anulat codul de TVA, de taxa pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de mărfuri efectuate, dar neînregistrată în evidența financiar – contabilă sau de TVA aferentă mărfurilor constatate lipsă la inventar. În plus, administratorii firmelor au trecut în catastife cheltuieli cu amortizarea care nu erau deductibile sau cheltuieli care nu erau efectuate în scopul realizării de venituri impozabile. Urmare a acestor acţiuni de control desfăşurate la persoane juridice, au fost instituite patru măsuri asiguratorii în sumă de 1.672.285 lei. În schimb, nu au fost înaintate organelor de urmărire penală nicio sesizăre penală.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri