Finantistii bacauani, considerati de mai toti patronii certati cu legea drept persoanele cel mai putin agreate, au continuat si in trimestrul III al anului actiunile de control la o parte din afacerile din judet. Verificarile efectuate au vizat in principal modul in care agentii economici au inteles sa respecte reglementarile legale privind determinarea, evidentierea si varsarea impozitelor, taxelor si altor obligatii financiare catre bugete si fondurile speciale. In plus, inspectorii fiscali au avut grija sa verifice si daca patronii sau directorii regiilor nationale au dispus achitarea obligatiilor restante fata de bugetul general consolidat al statului.
Statistica Fiscului bacauan indica o situatie nu tocmai favorabila oamenilor de afaceri din judet care au preferat economia subterana celei legale. Astfel, verificarile finantistilor au relevat faptul ca multi dintre administratorii de firme au fost implicati in comiterea de infractiunii de evaziune fiscala. Acesti patroni de firme au omis cu buna stiinta sa evidentieze in intregime in sistemul de evidenta contabila bligatiile fiscale. Totodata, acesti oameni de afaceri au gandit ca nu ar fi rau daca ar supradimensiona cheltuielile cu sume care nu aveau legatura cu veniturile activitatii declarate. Au procedat insa si invers, subevaluand veniturile prin neinregistrarea tuturor documentelor de vanzari sau a sumelor incasate in numerar. Alte metode la care au apelat evazionistii au fost nedepunerea unor declaratii de impunere sau necomunicarea modificarilor survenite pe parcursul perioadei fiscale, ori fabricarea unor produse sau/si desfacerea acestora fara documente de intrare, iesire sau de transport.
Fiscul a impartit amenzi cu nemiluita
Controalele finantistilor s-au conceretizat in cazul a 2.634 de societati comerciale. Din totalul verificarilor fiscale, au fost identificate 983 cazuri de incalcare a legislatiei fiscale, reprezentand peste 37 la suta din total. Veniturile suplimentare atrase la bugetul consolidat de catre organele de control fiscal la nivelul judetului ansumeaza 163.322 mii lei RON (peste1.630 miliarde de lei vechi). Cea mai mare parte a acestei sume reprezinta diferente de impozite si taxe (108.548 mii lei RON, peste 1.080 miliarde de lei vechi), din care 19.124 mliliarde de lei – TVA, 15.156 miliarde lei – impozit pe profit 74.268 miliarde lei – alte impozite si taxe. In acelasi timp, inspectorii fiscali au fost nevoiti sa aplice amenzi si sa confiste marfa, rezultand 54.774 mii lei RON (547 miliarde de lei), suma care include si dobanzi antarziere. Majoritatea covarsitoare a contribuabililor care au fost prinsi pe picior gresit provin din randul afaceristilor din zona privata a economiei .
Dosare penale pentru 10 miliarde
Pentru abateri grave de la disciplina fiscala, an trimestrul III, un numar de 4 agenti economici au facut obiectul sesizarilor penale pentru prejudicii aduse bugetului de stat ce ansumeaza 1 milion lei RON (10 miliarde de lei vechi). Pentru prevenirea si combaterea cazurilor de evaziune fiscala avem an vedere urmatoarele actiuni: verificarea cu prioritate a contribuabililor care anregistreaza creante restante la bugetul consolidat executarea silita prin popriri asupra conturilor bancare si sechestre pe bunuri mobile si imobile monitorizarea agentilor economici cu pondere an totalul creantelor bugetare sub raportul respectarii sistemului fiscal si a platii la termenele de exigibilitate a obligatiilor fiscale acordarea de asistenta fiscala contribuabililor de catre serviciile de specialitate din cadrul directiei judetene si unitatilor fiscale din teritoriu, in conditii de protejare a datelor si secretului fiscal.Scris de Florentin RADU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.