11 octombrie 2024
CulturăEternitatea sună „clopotele tăcerii” în familia băcăuană de armeni Grigoriu

Eternitatea sună „clopotele tăcerii” în familia băcăuană de armeni Grigoriu

La Cercul de comunicare „Interferența Artelor – William Saroyan” al Sucursalei din Bacău a Uniunii Armenilor din România (UAR) a fost lansat albumul de fotografii „Eternitatea sună clopotele tăcerii. Destinele familiei Grigoriu” (Editura Ararat, București, 2023). Autoarea excepționalei lucrări, Marilena Cristina Speck, este descendentă a cunoscutei familii de armeni Grigoriu stabilită în Bacău în jurul anului 1800. Apariția albumului, realizat în excelente condiții grafice, a fost sprijinită de Uniunea Armenilor din România și de sucursala ei din Bacău.

Invitații autoarei la acest eveniment, dar și ai președintelui Sucursalei UAR Bacău, Vasile Agop, au fost scriitorul Varujan Vosganian – recenzorul cărții, scriitorul și cercetătorul Mihai Ceucă și poeta Cristina SElena. Alături de ei și de mai mulți membri ai familiei Grigoriu au venit și actorul Valentin Braniște, pianista Ozana Kalmuscki-Zarea și violonistul Marcian David, care au susținut un splendid recital de muzică și poezie din noul volum scris de Varujan Vosganian, „Neîndemânatic de viu”. Poezii din creația cunoscutului scriitor armean, dar și din creațiile sale, a citit Cristina SElena.



Alături de participanți s-au aflat și consilierul județean Ilie Bîrzu și reprezentanți ai unor organizații partenere ale Sucursalei UAR Bacău – Filiala Județeană Cultul Eroilor și Forumul Democrat al Germanilor.

Familia de armeni băcăuani Grigoriu este cunoscută prin mulți dintre membrii ei de vază, între care numele celebrului și regretatului scriitor și ziarist Paul Grigoriu este, poate, cel mai des rostit. Dar, familia a avut în rândurile ei și alți membri importanți, care s-au remarcat în viața socială, culturală și economică a acestei zone din Moldova. În una dintre cele trei prefețe ale albumului, scrise de Varujan Vosganian, de episcopul Datev Hagopian – întâi stătătorul Eparhiei Armene din România și de scriitoarea Mariana Zavati Gardner – originară din Bacău, membră a Royal Society of Literature din Marea Britanie, cunoscutul scriitor armean face trimitere la o apreciere a marelui Nicolae Iorga cu privire la comunitatea de armeni din estul României, pe care i-a numit „Prinți ai Moldovei”.

Albumul, „o realizare de prestigiu, un tezaur fotografic al familiei Grigoriu, cu imagini aparte, care te îndeamnă spre visare în patina timpului” – cum l-a prezentat Vasile Agop,  cuprinde în cele 175 de pagini ale sale imagini ale unor membri ai familiei Grigoriu din șapte generații. Despre fiecare dintre acestea oferă interesante explicații Mariana Zavati Gardner. „Această carte – a spus Varujan Vosganian – este mai mult decât un album, e o poveste de la o generație la alta, precum cele deja cunoscute ale unor celebre familii din lume, o poveste care ascunde tragediile ei, dar și melancoliile și năzuințele ei”.

Autoarea lucrării locuiește în Franța, dar în fiecare an vine în Bacău pentru a revedea locurile natale, familia și prietenii. Vizitează mereu locurile unde au trăit sau încă mai trăiesc membrii acestei familii – în Bacău, în Sănduleni și în Tescani. Iar albumul este dedicat fiului său, Michael Chistian Speck, născut și crescut în Occident și care – spunea autoarea cărții – știe multe despre familia soțului ei, un admirabil german, dar mai nimic despre înaintașii sau contemporanii pe linie maternă. „Cea mai de preț dorință a inimii mele este ca amintirea strămoșilor familiei noastre să rămână vie în memoria fiului meu și a celorlalți membri din generația tânără a ei” – scria autoarea în dedicația de pe această carte.

Cine parcurge filele albumului parcurge, de fapt, o istorie fascinantă a unor oameni despre care se știu, desigur, prea puține lucruri, dar care au lăsat urme admirabile în istoria Bacăului și a Moldovei.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img