16 aprilie 2024
ActualitateEșec pe linie la „prima împădurire”

Eșec pe linie la „prima împădurire”

Dezinteres total față de programul prima împădurire, derulat prin PNDR 2014-2020, la nivelul întregii țări.

Astfel, deși a fost prelungit, pentru a doua oară, termenul final de depunere a solicitărilor pentru obținerea de finanțare, la nivelul județului Bacău, nu a fost înregistrată nicio cerere până acum.

Data limită a expirat pe 7 noiembrie, ora 14.30. „Nu au fost solicitări ferme, deși am avut câteva discuții cu persoane care se arătau interesate de program.

De exemplu, am venit reprezentanții unei firme din domeniul prelucrării laptelui, care deține suprafețe de teren în zona Vultureni și pe care ar fi vrut să facă plantări de arbori, la fel și cu mai multe persoane fizice, dar nimic nu a fost finalizat până în prezent”, a declarat Ghiță Burlui, directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA – Bacău, instituția implicată în primirea cererilor de finanțare din acest program.



Prima sesiune s-a încheiat în data de 31 martie, la fel, fără rezultate semnificative la nivelul întregii țări.

Cert este că, pentru a putea beneficia de sprijin în cadrul Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Submăsurii 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020, potenţialul beneficiar trebuie să depună o cerere de sprijin la Centrul Judeţean APIA.

Mai întâi, însă, solicitantul trebuie să parcurgă etapele de identificare a suprafeţelor care urmează a fi împădurite și de elaborare a proiectului tehnic de împădurire.

Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1 şi Primei 2 este de 7 milioane de euro.

Sprijinul financiar constă în plata contravalorii costurilor standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole şi ulterior, îngrijirea lor.

Mai exact, proprietarii de terenuri agricole vor primi în primul an, la înfiinţarea pădurii, câte 6.000 de euro de hectar, iar în următorii ani, câte 2.700 de euro de hectar pentru întreţinere.

Beneficiarii trebuie să întreţină şi să păstreze pădurea până în momentul în care arborii ajung la maturitate şi pot fi tăiaţi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri