Sa ne imaginam ca un grup de irakieni inarmati ataca ambasada SUA de la Bucuresti si omoara câtiva angajati dupa care cer eliberarea unor detinuti de la Guantanamo. Cum ar fi numiti atacatorii? Teroristi.

Dar daca grupul de oameni inarmati ar fi format din români, ambasada in cauza ar fi cea a României iar actiunea s-ar petrece in 1955? Ei, bine, acei oameni ar fi numiti “eroi anticomunisti”!

Cam asa stau lucrurile cu atacul asupra Legatiei României la Berna, in Elvetia, din data de 14 februarie 1955. Un grup de români stabiliti in strainatate a atacat legatia, a impuscat soferul (care avea sa moara sase ore mai târziu la spital) si a ocupat cladirea timp de mai multe zile.

La final, au furat mai multe documente din sediul legatiei si le-au predat politiei elvetiene. In ciuda faptului ca au fost autorii unui atac cu mâna inarmata si ca au ucis un om, membrii grupului primesc pedepse aproape simbolice: organizatorul atacului primeste patru ani, alti doi atacatori, intre care si cel care l-a impuscat pe soferul ambasadei – câte trei ani si sase luni iar al patrulea membru – un an si sase luni.

Diaspora româneasca de atunci si extrema dreapta contemporana i-a considerat pe cei patru atacatori drept eroi anticomunisti. Cu toate acestea, exista indicii ca grupul a atacat legatia la initiativa unui serviciu secret occidental.

Unii istorici au sugerat ca grupul a actionat în folosul unui serviciu strain de informatii, care dorea sa gaseasca documente legate în mod special de programul de parasutare a agentilor români sub acoperire.

Organizatorul atacului, Oliviu Beldeanu, ar fi fost recrutat de UDBA (serviciile iugoslave de securitate) dupa care ar fi colaborat cu englezii si americanii. Ulterior, Securitatea a reusit sa-l atraga intr-o capcana pe Beldeanu, in Berlinul de Est, unde, dupa un schimb de focuri, a fost arestat de STASI.

La finele lui 1958 este adus la Bucuresti, judecat de Tribunalul Militar, condamnat la moarte si executat prin impuscare in februarie 1959.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. In actuala paradigma, saritul din barca cu eroi in cea cu teroristi si vice-versa este un fenomen extrem de firesc. Cel pe care nu-l omori in timp util, nu te lasa sa traiesti…ce ” regula de aur “!!! cu urmarea inerenta de a fi ” eliminat din teren ” la momentul in care incepi sa incurci itele cuiva, sa stii prea multe, sa devii chiar imbatabil, periculos de-adreptul…dupa cum o cer interesele de grup (tot marionete). Ma intreb cand or invata agentii secreti, ofiterii mai mult sau mai putin acoperiti, alesi in mod evident pe spanceana si dupa “criterii speciale”, ca la randul lor sunt folositi, ca, intr-un final o astfel de activit. terestra este inutila, mai mult contrara legilor universal-valabile. Posibil cand se vor imbolnavi de primavara cr. in puseu acut, eterna si sublima maladie…in mod cert, intr-o alta si viitoare paradigma!

  2. Dupa marturia cutremuratoare a grefierului din procesul lui Ceausescu “Jurnalul National” prezenta in exclusivitate dosarul sinuciderii judecatorului Gica Popa ( magistrat militar, cu gr. de general maior). A fost presedintele Tribunalului Militar Exceptional care i-a condamnat la pedeapsa capitala pe sotii Ceausescu . S-a sinucis la 1 martie 1990 ( de martisor?!), iar moartea lui a ramas inca un mister. Trista comemorare a trecut aproape neobservata, ca multe alte evenimente, personalitati ce au amprentat cu sange istoria.
    Si care ar fi ” agenturile secrete” la care facea ref. Ceausescu ( un biet cizmar care a tinut fraiele tarii… a se intelege ca nu sunt o nostalgica a comunismului) in zilele “revolutiei”…Qui prodest? Istoria se scrie si se corecteaza din mers si cu implicarea noastra constienta prin intelegera corecta a evenimentelor/strategiei la nivel global.

LĂSAȚI UN MESAJ