„Simbolul peren al culturii naționale”, așa cum a fost supranumit poetul Mihai Eminescu, este pentru o săptămână oaspetele în Bacău. Casa i-a fost deschisă marți la Universitatea „Vasile Alecsandri”, în Corpul C, unde a fost vernisată o impresionantă expoziție de medalii, de insigne și de gravuri, cu exponate din colecția cunoscutului medalist băcăuan, istoricul Vilică Munteanu.

Vernisajul și expoziția în sine este dedicată aniversării, pe 15 ianuarie, a 170 de ani de la nașterea marelui poet. La eveniment au fost prezenți studenți ai universității băcăuane, iar manifestarea a fost deschisă de Luminița Dungă, directoarea Departamentului de limba și literatura română a Facultății de Litere a universității din Bacău. Despre importanța acestei manifestări a vorbit conf. univ. dr. Ioan Dănilă, iar exponatele au fost prezentate, în detaliu, de colecționar. Au mai fost prezenți Nadia Morărași. De la Europe Direct Bacău – unul dintre coorganizatori, și artistul plastic Mihnea Baran – unul dintre autorii unei interesante opere grafice ale portretului marelui poet aniversat, aflat în colecția profesorului Vilică Munteanu.

„Am deschis această casă a poetului Mihai Eminescu – a spus Vilică Muntenu – pentru numai o săptămână, ca o mică dovadă că Eminescu există. Pe 1 ianuarie este și Ziua Culturii naționale la români și nici nu se putea alege o altă zi pentru aceasta. Expoziția mea este o altă modalitate de a valorifica ceea ce avem de la el”.

Numai în expoziția de la Bacău, Vilică Munteanu a adus circa 400 de medalii cu chipul poetului, dar și circa 300 de insigne cu acest portret și numeroase desene. Alte medalii sunt expuse în această perioadă în două expoziții colective din București. Monedele și insignele, dar și imaginile grafice îl înfățișează pe Eminescu în diferite etape ale scurtei, dar marcantei lui vieți.

În aceeași zi, în Amfiteatrul „Dumitru Alistar” a avut loc dezbaterea cu tema „Ce (mai) înseamnă Eminescu azi?”. Manifestările au avut loc sub egida Universității „Vasile Alecsandri” – Facultatea de Litere Bacău, a Departamentului de limba și literatura română și științe ale comunicării, a Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri” și a Centrului Europe Direct din Bacău.

Expoziția poate fi vizionată până pe 20 ianuarie.PUBLICITATE