Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti a fost, la sfârsitul saptamânii trecute, 9 – 10 octombrie, gazda unei noi ample manifestari medicale, la care au participat cercetatori, profesori universitari si conferentiari de la cele mai prestigioase clinici si spitale din tara.

Reunite sub Cursul „Medicina Interna, o disciplina cu multe fatete”, organizat de Societatea Româna de Medicina Interna (SRMI), sub egida Facultatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, lucrarile stiintifice au fost coordonate de trei dintre membrii Comitetul director SRMI, directorii de curs prof. dr. Daniela Bartos – fost Ministru al Sanatatii, medic sef al Sectiei Medicala I de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, totodata medic primar boli interne, medic specialist cardiolog, medic specialist sanatate publica si doctor in stiinte medicale, dar si presedinte al Sectiei Române a Uniunii Medicale Balcanice, asist.univ. dr. Elisabeta Badila – medic primar medicina interna, specialist cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, si prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu – seful Clinicii de Cardiologie Medicala din Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” Iasi.

Participanti din toata tara si nu numai

Au ajuns in Moinesti, la aceasta intâlnire, peste 200 de medici de diferite specialitati din judetele Bacau, Bihor, Vrancea, Timis, Vaslui, Iasi, Suceava, Neamt, Ilfov, Galati, Buzau, Constanta, municipiul Bucuresti, dar si o delegatie de 19 medici tineri din Republica Moldova. A fost un eveniment de inalta elita, structurat pe cinci sectiuni – Reumatologie, Pneumologie, Cardiologie, Gastroenterologie si Varia (diverse), unde, pe lânga lucrari in plen, din actualitatea domeniului Sanatatii, sustinute de renumiti doctori de la institutii medicale precum Floreasca, Fundeni, Colentina, Coltea, Sf.Maria, Institutul de Reumatologie – din Bucuresti, din Centrul de Boli Cardiovasculare Iasi, dar si membrii din Comitetul director al Societati Române de Medicina Interna (inclusiv presedintele acestei institutii, prof. dr. Ion Bruckner) au fost prezentate, intr-o discutie libera, interactiva, si studii de caz sau patologii dificile intâlnite in practica medicala, care au necesitat o abordare multidisciplinara pentru elucidare si, ulterior, pentru tratament.

FOND

„Sunt prezente, in Moinesti, distinse personalitati ale medicinei din România si suntem convinsi ca va fi o reuniune medicala de mare reusita. De data aceasta profesorii au venit spre noi si ne bucuram ca avem onoarea de a beneficia, prin aceasta manifestare, de experienta si cunostintele doamnei profesor doctor Daniela Bartos si a intregii sale echipe, care, de altfel, se afla pentru prima data in Moinesti. Este o premiera si faptul ca Societatea Româna de Medicina Interna se deplaseaza intr-un centru medical neuniversitar”, a declarat, in deschiderea evenimentului, prof. dr. Adrian Cotârlet, medic chirurg si managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti. Intreaga logistica a fost pusa la dispozitie de Primaria Municipiului Moinesti.

„Multumesc intregii echipe de la Societatea Româna de Medicina Interna ca a ales municipiul Moinesti pentru organizarea acestui mare eveniment. Suntem mândri ca un oras mic, cum este Moinestiul, reuseste mereu sa apara in prim planul unor evenimente medicale de asemenea anvergura, urmare a incununarii eforturilor comune care vin atât din partea domnului manager al spitalului, doctorul Adrian Cotârlet, cât si din partea administratiei locale, eforturi care au dus mereu la rezultate remarcabile”, a afirmat si Viorel Ilie, primarul Municipiului Moinesti. Cursul a fost gratuit si creditat cu puncte in programul national de Educatie Medicala Continua, iar in final fiecare participant a primit si câte o diploma.

„In general, locurile pe care le alegem pentru aceste cursuri, cum a fost si cazul de fata Moinestiul, sunt legate de prieteniile vechi. E foarte greu sa mergi intr-un loc in care nu cunosti pe nimeni. Este nevoie de o anumita logistica locala, de un spatiu de sedinte, de un colectiv care sa difuzeze informatia, pentru ca nu e usor sa convoci la un loc mai multi medici care au un anumit program propriu. Trebuie sa ai aceasta oportunitate de a te apropia de colegii din zona respectiva. Am gasit aici un loc cald, primitor, un mediu frumos, cu medici entuziasti care sunt dornici sa participe la o munca neretribuita.”
prof. dr. Daniela Bartos, fost Ministru al Sanatatii, sef Sectie Medicala la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, director al cursului

„Organizam aceste cursuri de patru ani. Scopul lor este acela de a favoriza interactiunea cu colegii din teritoriu, care uneori poate au acces mai greu la cursuri in centrele universitare, si sa ridicam problemele cu care ne confruntam noi, toti medicii, in practica de zi cu zi, dar si sa acoperim un spectru cât mai larg al patologiei medicale si sa incurajam interactiunea cu medicii de familie, care se lovesc si ei de toate aceste cazuri. Dorinta noastra ar fi ca din ce in ce mai multi tineri medici sa se orienteze spre Medicina Interna, pentru ca este specialitatea care integreaza bolnavul ca atare, in care trebuie abordata si o gândire integrata.”
asist.univ. dr. Elisabeta Badila, codirector al cursului

„Moinestiul s-a mai imbogatit cu un eveniment medical de inalta tinuta, cu oaspeti de marca ai medicinei din România. Tematica a fost diversa si de actualitate. Pentru toti participantii, dar in mod special pentru noi, medicii din Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, a fost o buna oportunitate de a discuta «pe viu» cu acesti distinsi profesori, de a stabili legaturi profesionale si de a putea, in viitor, colabora si mai bine in rezolvarea cazurilor complexe care se adreseaza unitatii noastre medicale. Desi programul a fost foarte strâns, echipa Societatii Române de Medicina Interna si-a exprimat dorinta de a vizita, cu aceasta ocazie, si statiunile Slanic Moldova si Tg. Ocna, pentru a vedea si promova oportunitatile medicale si din aceasta zona. Exista sansa ca, undeva in primavara, sa se desfasoare si o sesiune medicala a Uniunii Medicale Balcanice, aici in Moinesti, tocmai urmare a colaborarii permanente cu toti acesti renumiti profesori.”
prof. dr. Adrian Cotârlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, gazda evenimentului

Alte articole