26 aprilie 2024
ActualitateElevi și profesori alecsandrieni, în Lituania

Mobilitate şcolară în cadrul proiectului Erasmus+ „Moving Minds through movies”

Elevi și profesori alecsandrieni, în Lituania

Patru elevi şi trei profesori de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bacău au participat la al treilea schimb de experiență din cadrul proiectului Erasmus+ „Moving Minds through Movies”, găzduit de Kauno Jono Basanavičiaus Gimnazja în oraşul Kaunas, din Lituania.

În perioada 7-14 octombrie, Florin Timaru (a XI-a H), Maria Bîrgu (a XII-a E), Alexandra Palade (a XII-a D) şi Ioana Teodorescu (a XI-a A), însoțiți de prof. Mariana Andone (coordonator proiect, profesor de limba engleză), prof. Ingrid Lazăr și prof. Iulian Benchea (membri ai echipei de proiect, profesori de informatică), au locuit la familii gazdă din Lituania, în al doilea oraş ca mărime, după capitala Vilnius. Programul pregătit de partenerul din Lituania a cuprins atât activități legate de tematica proiectului, ateliere de editare film, activități culturale, dar și activități de timp liber, pe care elevii l-au petrecut cu familiile gazdă.

„Este a treia mobilitate din acest proiect, o mobilitate care s-a concentrat pe editarea de film, având în vedere că precedentele două s-au axat pe scrierea de scenarii, în Polonia, și pe tehnici de filmare, în Italia. Acum, în Lituania, activitățile organizate au fost foarte clare, logice, elevii au rămas cu ceva concret, li s-au prezentat filme, li s-au dat exemple concrete de filmare, deci au avut ce învăța”, a explicat coordonatorul de proiect, prof. Mariana Andone.



Programul primei zile a constat într-un tur al şcolii şi al oraşului Kaunas, la care s-a adăugat Seara Internaţională, unde fiecare ţară participantă a adus produse culinare tradiționale, a prezentat cântece și dansuri locale. În cele două zile care au urmat, elevii au prezentat filme de scurt metraj realizate pe tematici sociale și au învățat să folosească aplicații de editare film, precum Adobe Premiere Pro și Final Cut. Filmele în variantă inițială au fost evaluate de profesori din domeniul filmului de la Universitatea din Kaunas, cei care au și condus ulterior atelierele practice. Ziua a patra a fost dedicată unei excursii în capitala Vilnius cu vizitarea unor obiective precum Palatul Marilor Duci ai Lituaniei, centrul vechi, Republica Uzupis, Castelul Trakai. În cea din urmă zi, toți participanții au primit certificatele de competență, au completat formulare de evaluare și și-au luat rămas bun de la gazde, până la următorul schimb de elevi, ce va avea loc în Bacău, în perioada 12-16 martie 2018.

„Pentru mine a fost primul schimb de experiență de acest fel. Cel mai mult m-a impresionat cât de mult s-au implicat gazdele noastre, cum au lucrat împreună pentru a ne face șederea de acolo cât mai plăcută. Mi-a plăcut foarte mult și ce am învățat la work-shopurile de editare pe film, pentru că nu am mai făcut niciodată așa ceva.” Maria Bîrgu

„A fost o experiență minunată. Am făcut cunoștință și am întâlnit oameni extraordinari. În atelierele de lucru am învățăt să edităm pe diferite programe. Experiența cu gazda a fost, de asemenea, foarte bună. Chiar m-a impresionat implicarea lor pentru a ne face să ne simțim bine acolo și să învățăm cât mai multe lucruri.” Florin Timaru

„Această mobilitate a avut pentru mine un impact foarte mare, pe toate planurile. Oamenii de acolo sunt super frumoși, din toate punctele de vedere, sunt niște gazde extraordinare. Abia aștept să fiu și eu gazdă… pentru gazdele mele, atunci când vor veni și ele, la noi, în primăvara viitoare. Și work-shopurile au fost interesante, totul a fost la superlativ.” Ioana Teodorescu

Cu o valoare de peste 35.000 de euro, acest proiect între școli, care are ca parteneri țările Polonia, Italia, Lituania și Turcia, își propune să folosească instrumentele digitale – film, fotografie – în scopul de a conștientiza și sensibiliza elevii cu privire la problemele sociale cu care se confruntă societatea lor, dar și alte comunități din spațiul european.

Deja, tot prin acest proiect, de luna viitoare, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” va înființa un Club de film, în cadrul căruia elevii care au participat până acum în aceste mobilități vor organiza ateliere de lucru pentru alți elevi ai liceului, care să poată duce mai departe activitatea acestui club, ce va permanentiza în această unitate de învătământ din Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri