Lotul României la premiere. Miruna Belciu, a doua din dreapta / foto: www.edu.ro

Asa cum am scris si in editia speciala Desteptarea 7500 , din 17 noiembrie a.c., avem o olimpica internationala. Numele ei este Miruna Ioana Belciu, acum eleva in clasa a IX-a B la Colegiul National “Gh.Vranceanu” Bacau. De curând (sâmbata, pe 12 decembrie), Miruna a revenit in tara cu medalia de argint de la Olimpiada Internationala pentru Juniori.

Tânara bacauanca a facut parte din lotul României la aceasta competitie, alaturi de alti 5 elevi. In total, s-au obtinut cinci medalii de argint si una de bronz la cea de a XII-a editie a acestui concurs, desfasurat in perioada 2 – 11 decembrie, in Coreea de Sud (Daegu). „Medaliile de argint au fost cucerite de Miruna Ioana Belciu (clasa a IX-a / Colegiul National «Gheorghe Vranceanu» Bacau), Alexandra Irina Edu (clasa a X-a / Colegiul National «Sfântul Sava» Bucuresti), Madalina Elena Stanasel (clasa a IX-a / Colegiul National «Fratii Buzesti» Craiova), Stefan Razvan Balauca (clasa a X-a / Colegiul National «Mihai Eminescu» Botosani) si Hakan Calila (clasa a X-a / Colegiul National «Mircea cel Batrân» Constanta). Ultimii doi au fost laureati cu argint si la editia precedenta a acestei olimpiade.

Medalia de bronz la aceasta competitie i-a revenit lui Radu George Romanescu, elev in clasa a X-a la Colegiul National «Fratii Buzesti» Craiova. Ministerul Educatiei felicita componentii lotului olimpic pentru reusita lor, apreciind eforturile personale deosebite depuse pentru obtinerea acestor performante”, a anuntat si Ministerul Educatiei, printr-un comunicat de presa. Fosta eleva a Scolii „Stefan Luchian” Moinesti, institutia de invatamânt unde s-a format, Miruna Ioana Belciu s-a calificat in lotul restrâns al României la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori, urmare a rezultatelor obtinute in perioada gimnaziului, in urma olimpiadei nationale a acestei competitii, care a avut loc in luna august.

Ea a concurat cu elevi din clase mult mai mari, ceea ce este o adevarata performanta. La premierea din Coreea de Sud, echipa României s-a imbracat in costume populare. Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori este un concurs de tip integrativ, în care problemele acopera subiecte din trei discipline: chimie, fizica si biologie. Concurentii sustin trei probe (doua probe teoretice individuale si una practica – experiment, pe echipe, formate din 3 elevi). La editia din acest an au participat 249 de elevi din 46 de tari.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ