Putini stiu ca unul dintre cei mai buni elevi ai Colegiului National „Vasile Alecsandri” Bacau este … japonez. Kevin Chievici Kasahiwazaki, pe numele sau, are 16 ani si a venit in România in urma cu patru ani si jumatate, impreuna cu mama sa care este de origine româna si fratele sau mai mic, Marius, dupa dezastrul din urma cutremurului de 9 grade produs in Japonia.

In ultimii patru ani, Kevin a locuit si a invatat in comuna Sanduleni, judetul Bacau, iar din acest an scolar este elev al Colegiului „Alecsandri”. Acum locuieste in chirie in oras, impreuna cu o verisoara. A invatat foarte bine limba romana (a luat 9.50 la Evaluarea Nationala la aceasta materie) si s-a indragostit pur si simplu de istoria noastra, in gimnaziu chiar fiind olimpic la aceasta disciplina. Pasiunea lui pentru istorie a mers mai departe.

Chiar weekend-ul trecut a participat la concursul intitulat „Istoria fara manual”, desfasurat la Târgu Frumos (judetul Iasi), de unde s-a intors cu locul I. La aceasta competitie au participat mai multe echipe de elevi din toate judetele Moldovei. Kevin a facut parte din echipa Colegiului „Grigore Antipa” Bacau coordonata de prof. Florentin Botezatu, echipa din care au mai facut parte Corina Gumenita, Florina Ferestraoaru si Bianca Burlacu (colega cu Kevin la „Alecsandri”), toti elevi de clasa a IX-a.

PUBLICITATE

„Au fost trei probe. In prima, a trebuit sa raspundem la niste intrebari de cultura generala legate de istorie. Apoi a trebuit sa recunoastem câte trei locuri celebre din lume, iar proba decisiva a una de creativitate, in care ni s-au dat cinci elemente: imparat, omul pesterii, scut armata si taran”, ne-a povestit Kevin Kasahiwazaki.

japonez

De altfel, el a fost reprezentantul colegiului bacauan care a facut aceasta prezentare intr-un desen cu urmatoarea descriere: „Scutul din mijlocul imaginii care separa omul pesterii si taranii de imparatul cu armata reprezinta evolutia societatii. Scutul reprezinta o bariera intre trecut, prezent si viitor”.

A plecat fara sa-si ia ramas bun. Nu a mai apucat

Daca elevul japonez de la „Alecsandri” sta foarte bine la istoria românilor, recunoscând ca cel mai mult i-a placut partea in care diferiti domnitori cu armate foarte mici a invins dusmani net superiori din punct de vedere numeric (precizând in mod special lupta lui Stefan ce Mare de la Vaslui si batalia de la Posada), nu aceasi lucru poate sa-l spuna despre istoria Japoniei, chiar daca Tara Soarelui Rasare este tara sa natala.

Si asta pentru ca, dupa cum tot el ne-a explicat, istoria in Japonia se studiaza din clasa a VI-a, iar el a plecat când era in clasa a V-a. Daca unii dintre noi mai aflam câte ceva de prin filme istorice, l-am intrebat pe Kevin Kasahiwazaki daca a vazut filmul „Ultimul Samurai” si daca acest film se bazeaza pe fapte reale. Nu a stiut sa ne raspunda concret, dar a adaugat doar ca japonezii sunt foarte deschisi spre tot ce este nou.

Apoi, ne-a povestit cum a fost la marele cutremur din 2011 când era la scoala si cum toata lumea a actionat ca la carte. A doua zi dupa cataclism, mama lui a hotarât sa plece in România, lucru pe care Kevin nu l-a stiut si astfel a plecat din Japonia fara sa-si ia ramas bun de la prieteni.

De atunci nu mai stie nimic de ei. Intre timp si-a facut prieteni noi aici, a invatat cu greu limba româna, ii plac foarte mult sarmalele si evident… istoria românilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Ar trebui ajutat cu o locuința,sa nu mai plătească chirie…E greu si pentru el si verișoara.Voi cei de la Desteptarea ati putea sa mergeți la cei din conducerea Bacăului,sa vorbiți sa îi ajute cu o locuința.nu?

  2. Da,este un copil deosebit,dar nu uitati ca mama lui este Romanca! Deci acest “japonez” are si sange roman ! Se pare ca a preluat trasaturile tolerante,calde ,deschise ale romanilor! Un japonez 100% niciodata nu va accepta si nu se va integra in istoria si modul de trai al nici unui popor! Japonezii sunt foarte corecti,extrem de muncitori,dar foarte reci si ipocriti!
    Acest copil are doar trasaturile japoneze,dar sufletul lui este de fapt roman! Crescut de mama romanca,in spirit romanesc,nu mai vreau sa intru in alte detalii,dar mass media ar face bine sa sublinieze toate aspectele,in general.
    El de mic a cunoscut limba romana si limba japoneza deopotriva….oricum ,chiar este un copil,om deosebit!

LĂSAȚI UN MESAJ