– abia dupa tragedia din Bucuresti, unii patroni au început sa-si puna la punct echipamentele de siguranta în caz de incendiu – administratorii firmelor se inghesuie la punctele unde se verifica si se schimba extinctoarele de incendii

Tragicul incident de la Clubul Colectiv din Bucuresti a bagat spaima in patronii care nu erau in regula in privinta normelor PSI. Practic, evenimentul din Capitala i-a determinat pe multi dintre administratorii bacauani de firme sa dea, pur si simplu, buzna prin magazinele de specialitate pentru a cumpara stingatoare de incendiu, si sa intre, astfel, in legalitate. Cozi s-au facut inclusiv la punctele de reincarcare a acestor recipiente de stins incendiile. Prin urmare, putinele firme de profil aproape ca nu mai fac fata cererii.

Simona Mare spune ca de la 20 de extinctoare pe luna a ajuns sa vanda 300 pe zi
Simona Mare spune ca de la 20 de extinctoare pe luna a ajuns sa vanda 300 pe zi

„Imediat dupa tragicul incindent din Bucuresti, clientii ne-au asaltat, la propriu. Practic, nu am facut fata cererii mari de extinctoare si restul elementelor. De exemplu, daca, intr-o perioada obisnuita, vindeam cam 20 de bucati pe luna, acum cererea a ajuns la peste 300 pe zi. De pilda, aceste extinctoare sunt aduse de clienti pentru verificare si reincarcare”, explica Simona Mare, administatorul firmei Trade Mare SRL din Bacau, care de 18 ani comercializeaza si echipamente PSI.

PUBLICITATE

Practic, un extinctor costa cât patru pachete de tigari. De exemplu, unul comun, de tip P6 (cu 6 kilograme de pulbere) se vinde cu 75 de lei, in vreme ce unul de tip P 50 (necesar mai ales in spatiile mai largi) ajunge la circa 625 de lei. Pentru a intra in legalitate, un proprietar de spatiu ar fi cheltuit circa 100 de lei (stingator plus minimum 5 indicatoare de securitate). „Da, e o scapare de-a noastra, dar nu cred ca e legata, neaparat, de evenimentul din Bucuresti. E ceva tipic noua, românilor, care doar când se intâmpla un lucru grav decidem sa punem lucrurile la punct”, recunoaste un client al unui astfel de magazin.

Si atelierele de incarcat extinctoare sunt luate cu asalt...
Si atelierele de incarcat extinctoare sunt luate cu asalt…

Comerciantii de stingatoare atrag, însa, atentia ca o mare parte dintre produsele care se gasesc pe piata sunt de foarte proasta calitate, cu preturi pe masura, care nu depasesc 65 de lei bucata. Aceste produse, ineficiente, in caz de nevoie, se recunosc, de exemplu, dupa tabla prea subtire din care e facut recipientul sau prin defectiunile manometrelor.

Culmea este ca aceste extinctoare (cele mai multe provenind din China sau din Turcia) ajung pe piata cu certificate. Si asta in vreme ce fabricile de extinctoare românesti sunt, în prezent, doar simple puncte de asamblare. Interesant de amintit ca, în urma cu trei ani, in Buzau, a fost inaugurata o investitie de 4 milioane de euro in cea mai mare fabrica de stingatoare de incendii din sud-estul Europei, dar care a dat faliment, anul trecut, tocmai din cauza concurentei produselor mai ieftine si de proasta calitate. (Florentin Radu)

Pompierii, asaltati cu cereri de avizare si autorizare

Tragedia de la Colectiv i-a speriat pe cei care detin sau raspund de unitati de alimentatie publica ori locatii care aduna zeci de persoane si vor sa intre in legalitate pentru a fi siguri ca nu pun viata nimanui in pericol. Telefoanele de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) al judetului Bacau suna continuu, in vreme ce altii si-au pregatit dosarele si s-au prezentat la biroul inspectorilor pentru a obtine documentele necesare functionarii.

„Daca inainte de tragicul eveniment din Bucuresti erau in medie pe luna circa 100 de persoane care solicitau asistenta tehnica sau depuneau cereri ori documente pentru obtinerea avizului si autorizatiei pentru securitate la incendiu, dupa cele intâmplate numarul a crescut si de 4-5 ori. Ma refer doar la persoanele care vin efectiv la sediu pentru ca sunt si care suna pentru a solicita informatii”, a declarat cpt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la ISU Bacau.

In aceste zile au fost continuate si controalele astfel ca in perioada 5-9 noiembrie s-au facut 57 de verificari la tot atâtea obiective, din municipiul Bacau, fiind descoperite 83 de nereguli, dintre care doar 2 au fost remediate pe loc. Celelalte au fost sanctionate cu 42 de avertismente si 39 de amenzi, in cuantum de peste 118.000 lei, 10 amenzi fiind aplicate pentru lipsa avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu. Verificarile in judet vor continua si in perioada urmatoare. (Geta P.)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ