19 mai 2024
ActualitateEducație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri

Educație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri

În 2020, în județul Bacău, din totalul celor 5320 de nașteri, în 587 de cazuri mamele au avut sub 19 ani (25 dintre acestea având mai puțin de 15 ani), conform datelor INSSE.

Cadre medicale din spitale și comunități, specialiști din domeniul asistenței sociale (DGASPC, maternități, SPAS, primării), mediatori sanitari și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale din județul Bacău s-au reunit la jumătatea lunii noiembrie într-un focus grup on-line pentru identificarea principalelor servicii de sprijin oferite mamelor adolescente, taților tineri și/sau copiilor acestora, de către instituțiile abilitate.

 Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului Educație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri, desfășurat de Asociația SAMAS și UNICEF în România. Acesta vizează îmbunătățirea stării de sănătate și a vieții tinerilor părinți, cât și a bebelușilor lor, prin sprijin și educație pentru adolescente însărcinate și/sau mame cu copii în vârstă de 0-18 luni și partenerii lor (tineri tați, sub 25 de ani).



Focus grupul din județul Bacău a fost unul dintr-o serie de  cinci astfel de evenimente organizate în proiect în cinci județe din țară cu număr ridicat de mame adolescente și părinți tineri: Bacău,  Brașov, Iași, Mureș și Dolj.

De asemenea, în cadrul proiectului Educație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri, la nivel național, 1.700 de asistenți medicali comunitari vor beneficia de formare medicală continuă privind nutriția și îngrijirea bebelușului și a copilului mic, pentru a putea sprijini, la rândul lor, 10.200 de tineri părinți.

Inițiatorii proiectului inventariază și inițiativele locale cu privire la mamele adolescente şi tinerii părinți, desfășurate între anii 2018-2021 și fac apel la instituțiile abilitate și organizațiile neguvernamentale din domeniu să completeze chestionarul următor – https://bit.ly/chestionarinitiative

“Fenomenul mamelor adolescente și realitatea cu care se confruntă ele sunt probleme nerezolvate de ani buni. Lipsa de informare a tinerelor, slaba colaborare a profesioniștilor din domeniul sănătății și cei care activează în domeniul asistenței sociale sau cel legislativ și neimplicarea tinerilor în procesele decizionale cu privire la chestiuni care îi privesc direct fac ca România să rămână plasată în topul țărilor cu mame adolescente și este imperios necesar să îmbunătățim serviciile pentru această categorie de mame și tați vulnerabili”, spune Sînziana Ioniță-Ciurez, Director Executiv al Asociației SAMAS.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri