Lunca Bistriței și pădurea de protecție de la coada Lacului Bacău II arată acum „bec” după ce zeci de voluntari ai cluburilor Lions „Artemis” și „Sf. Gheorghe” Bacău, conduse de soții Irina și Adrian Băluță, dar și ai Centrului Regional de Ecologie (CRE) au parcurs, pe îndelete o bună parte din suprafața acestora. Acțiunea lor a fost dedicată Zilei Mondiale a Mediului, sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, iar la ea au participat elevi de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău și de la Școala Generală nr. 10.

Vremea mai rece din ultimul timp, dar și iarba crescută generos după ploile care au căzut au păstrat această arie ceva mai curată decât altădată, dar voluntarii atenți tot au găsit celebrele PET-uri, bucăți de material plastic și de hârtie, chiar de țesături și chiar și mici elemente din corpul unor autoturisme care ajung acolo deseori. Totul a fost adunat în saci de polietilenă, transportați apoi la groapa de gunoi. O parte dintre voluntari au urcat în barca pusă la dispoziție de CRE și au luat cu asalt zona verde de pe malul drept al Bistriței, în aceeași zonă.

„Am fost – ne-a spus Adriana Măcincă, președinta CRE, directoarea Colegiul „Vasile Alecsandri” – în Aria de Protecție Specială Avifaunistică Lacul Bacău II, arie de interes european inclusă în Situl Natura 2000. CRE organizează astfel de acțiuni frecvent, pe ambele maluri ale Bistriței. Am avut, până acum, în fiecare toamnă și primăvară, și campanii de plantare de arbori. Pentru acestea avem colaborare bună cu elevii și profesorii de la Colegiul Național Vasile Alecsandri, Colegiul N. V. Karpen, cu cei de la Școala Gimnazială nr. 10, de la Colegiul Mihai Eminescu și de la Liceul cu Program Sportiv. Așa cum, iată, colaborăm foarte bine și cu cele două cluburi Lions”.

După-amiaza zilei de sâmbătă, 5 iunie, a fost dedicată de cele două cluburi Lions și de CRE Bacău unui incitant concurs de caiacuri, pe lacul de la Insula de Agrement, la care au participat elevi de la Colegiul „Vasile Alecsandri”, acțiune despre care am scris deja.PUBLICITATE