29 martie 2024
EconomieEco agricultura: „Să producem mai mult cu mai puțin”

ne îndeamnă Benoit Le Rumeur, director de dezvoltare în compania Olmix, din Franța

Eco agricultura: „Să producem mai mult cu mai puțin”

Câteva zeci de fermieri din toată Moldova s-au întâlnit, în cursul lunii iunie, la Hemeiuș (județul Bacău), cu Benoit Le Rumeur – reprezentant al companiei franceze Olmix, care fabrică produse pentru sănătatea terenurilor, a plantelor și a animalelor. Benoit Le Rumeur a ținut, practic, un veritabil curs de agronomie, bazat pe știința fertilizării solului și a creșterii productivității plantelor cultivate. Prezentarea a fost organizată de Compania Eco Agri Business. Benoit Le Rumeur este director de dezvoltare, lucrează în compania Olmix de 35 de ani, este promotorul a tot ceea ce înseamnă produse pe bază de alge și a avut amabilitatea să ne acorde următorul interviu despre aceste produse și despre rolul lor în agricultura ecologică.

Intrăm într-o nouă eră a producției agricole – ați spus, domnule director, la deschiderea prezentării de la Hemeiuș. Vedem că oamenii încep să înțeleagă importanța agriculturii ecologe, dar este ea capabilă să le satisfacă așteptările? Ce beneficii ne poate aduce?

În agricultură trebuie să producem mai mult, mai sustenabil. Omenirea crește din ce în ce mai mult, dar suprafețele de producție nu cresc atât de repede. Ceea ce înseamnă că trebuie să fim mult mai efectivi sau mai productivi în ceea ce facem. Iar cu ceea ce avem deja putem să fim puternici în ceea ce înseamnă a produce.
De aceea încercăm și în România să oferim suport clienților noștri, fermierilor, pe linii de producție, așa cum ajutăm și fermierii din Franța pe linii de producție mult mai sănătoase. Prin brandul și logo-ul companiei Olmix, noi spunem „Olmix pentru o viață mai bună” și „Mulțumim algelor!”. Ajutăm fermierii să facă o producție mai mare de grâu cu mai puține pesticide sau deloc cu pesticide, să reușească să obțină carne de pui fără antibiotice sau cu mult mai puține antibiotice, să reușim să avem o făină pentru o pâine mai sănătoasă. Pentru că acesta este scopul: să mâncăm mai sănătos.



Ce să înțelegem prin deviza Olmix „Să producem mai mult cu mai puțin”?

Întregul nostru mod nostru de gândire este în această direcție.
Lucrurile despre care vorbim nu sunt doar o idee. Să muncim mai eficient, să producem mai mult cu mai puțin nu trebuie să rămână la stadiul de idee, trebuie să fie un mod de viață în felul în care lucrăm.
Mulți dintre fermierii noștri lucrează atât în sistem ecologic, cât și în sistem convențional. Ceea ce trebuie să înțeleagă este că trebuie să se ajungă la stadiul în care principiul „Să producem mai mult cu mai puțin” să fie pus în practică pentru toți. Dacă reușim aceste ținte pe care le propunem clienților noștri, putem să asigurăm o viață mai bună și copiilor și nepoților noștri.

Cât ați mers prin România ați văzut urme de agricultură ecologică?

Da, am văzut urme. Dar nu contează că acestea sunt mici sau mari, ci că ideea, conceptul, modul de a lucra în agricultura biologică vor fi dezvoltate de fermieri. La prezentarea de la Hemeiuș ați putut vedea cu ochii dumneavoastră mulți fermieri stând foarte cuminți și ascultători timp de trei ore – ceea ce este greu, pentru că fermierii sunt obișnuiți cu o anumită dinamică. Au ascultat cu mare atenție, au înțeles că lucrurile se pot face și altfel. De aceea putem să spunem că ne îndreptăm către direcția care trebuie.

Să producem mai mult cu mai puțin! Paradoxal, nu înseamnă și mai scump?

Nu înseamnă neapărat mai scump. De aceea, orice afacere sau orice parteneriat pe care noi îl propunem către fermieri (și considerăm că este un parteneriat ceea ce face Olmix pentru clienții ei) trebuie să fie profitabil tot timpul de ambele părți. Da, poate într-adevăr în unele cazuri costurile vor fi mai ridicate, pentru că din experiența noastră și tipurile de sol pe care le-am văzut în România, de exemplu, sunt uneori foarte degradate. Acolo fermierii trebuie să investească mai mult. Dar, în viitor beneficiile se vor întoarce înzecit dacă vor readuce solul la starea lui naturală.

Cine este Olmix, domnule director, și ce face ea pentru aâgricultură?

Olmix Group este o companie din Bretania, o regiune din partea de vest a Franței, și are o tradiție de mai bine de cinci decenii în domenii precum sănătatea animală, a plantelor, a solului și cea umană. Compania s-a dezvoltat puternic de-a lungul timpului, fiind astăzi prezentă în peste 100 de țări din lume. Olmix are deja la Giurgiu, în Zona Liberă, o fabrică specializată în utilizarea oligoelementelor pentru diferite ramuri ale industriei, iar intenția sa este s-o extindă. Planul de dezvoltare al companiei prevede ca în doi-trei ani să construiască o nouă linie de producție și produsele fabricate aici vor fi destinate sectorului agricol și celui zootehnic din zece țări. Suntem o companie dinamică, tânără și care alocă o treime din cifra de afaceri activității de cercetare.
Din produsele de pe piața fertilizanților 90% conțin extract de alge brune, însă Olmix Group s-a specializat pe extractul de alge roșii și verzi care au proprietăți mult superioare, iar rolul lor este acela de a îmbunătăți productivitatea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri