28 aprilie 2024
EvenimentEclipsa de Soare si echinoctiul, in aceeasi zi

Eclipsa de Soare si echinoctiul, in aceeasi zi

Vineri vor avea loc doua fenomene astronomice care foarte rar se produc in aceeasi zi. In ordine cronologica, este vorba despre o eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi mai mult de jumatate din discul astrului zilei.

In Bacau, eclipsa incepe la ora 10.51, când discul Lunii ia primul contact cu cel al Soarelui, faza de acoperire maxima va avea loc la ora 11.59 (când Soarele se va afla la 43 de grade deasupra liniei Orizontului, iar discul ii va fi acoperit in proportie de 56,7%), iar finalul eclipsei, momentul când discul Lunii paraseste imaginea Soarelui, va avea loc la ora 13.08.

Eclipsa totala este observabila din nordul Oceanului Atlantic (Insulele Feroe si Svalbard), iar fazele partiale se vor vedea bine din Europa, nordul Africii si vestul Asiei. Urmatoarea eclipsa de Soare, vizibila din România, va fi pe 21 iunie 2020, când Luna va acoperi doar 11% din discul Soarelui. Cea mai recenta eclipsa de Soare vizibila din România a avut loc în anul 2011, iar ultima eclipsa totala a fost pe 11 august 1999.



O a doua eclipsa vizibila de pe teritoriul României in acest an va fi una totala, de Luna, ce se va produce pe 28 septembrie si va dura o ora si 12 minute.

Este intrezisa cu desavârsire observarea Soarelui, chiar si eclipsat, doar cu ochiul liber. Eclipsa de Soare se observa obligatoriu doar prin instrumente si filtre adecvate. Fara aceste filtre, ochiul poate suferi vatamari foarte grave, ce merg pâna la orbire.

Al doilea eveniment astronomic al zilei de vineri, 20 martie, pentru unii mai important decât eclipsa, este producerea echinoctiului, la ora 22.45. Practic, aceasta inseamna sosirea oficala a primaverii, chiar daca in calendar scrie ca ar fi venit la 1 martie.

La ora echinoctiului de primavara, Soarele trece din emisfera sudica in cea nordica, in miscarea sa aparenta pe bolta. La latitudinea noastra, razele Soarelui cad la un unghi tot mai mare pe suprafata terestra si au un aport caloric tot mai mare, ceea ce duce la incalzirea vremii. La echinoctiu, ziua este egala cu noaptea si continua sa creasca pâna la producerea solstitiului de vara, la 21 iunie, ora 16.38, când ziua are cea mai mare durata in raport cu noaptea, dar Soarele incepe sa coboare din nou spre emisfera sudica a boltii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri