Când au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău cu arsuri severe pe 45 la sută din suprafaţa corpului, atât bărbatul de 44 de ani, cât şi femeia de 72 de ani, nu aveau prea multe şanse de supravieţuire.

Protocolul medical prevedea să fie transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti, însă au venit într-un moment în care spitalele din Capitală nu mai primeau mari arşi, din lipsă de locuri, aşa că s-a recomandat ca ei să rămână la Bacău.

Asta şi pentru că SJU Bacău are un Compartiment de Arşi, în cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică, amenajat şi dotat cu toată aparatura necesară, cu circuite separate şi instalaţie de climatizare specială. Pacienţii au fost internaţi aici şi din acel moment a început lupta medicilor din această secţie pentru salvarea lor.

„Lupta pentru supravieţuire a marelui ars seamănă în bună măsură cu o luptă adevărată, cu o bătălie, practic, care trebuie câştigată sistematic, zi de zi, de către medic, de cei care îngrijesc pacientul şi deşi pe parcursul acestei perioade îndelungate seamănă mult cu o luptă surdă, în care balanţa se înclină fie într-o parte, fie în alta, sunt nişte momente critice care nu trebuie pierdute”, a explicat dr. Iulian Ghimiş, medic şef Secţie Chirurgie Plastică.

Aici a intervenit toată echipa medicală a acestei secţii, dar şi medicii anestezişti, care, având condiţii şi absolut tot tratamentul necesar, nu au pierdut niciunul dintre aceste momente cheie.

Foto: După trei luni de spitalizare, Cecilia Dubălaru i-a mulţumit dr. Radu Niță, medicul care a salvat-o / foto: Liviu Maftei
„Pacienţii au venit la interval de o zi şi au stat trei luni în spital, timp în care au necesitat o întreagă baterie de analize, de manevre chirurgicale. Fiecare dintre ei a fost supus la cel puţin trei-patru intervenţii chirurgicale, care au necesitat excizia ţesutului ars şi ulterior grefarea cu piele recoltată de la ei în repetate rânduri. Nu sunt eu singur care s-a luptat cu aceste cazuri. Am fost o echipă şi probabil de aceea am reuşit să redăm societăţii aceşti pacienţi şi le mulţumesc tuturor pentru ajutor”, a declarat dr. Radu Niţă, medic specialist în cadrul Secţiei de Chrirugie Plastică.

Cel mai dificil caz a fost al Ceciliei Dubălaru (72 ani), din comuna Negri. Din cauza vârstei şi a suprafeţei de arsură pentru ea prognosticul era mai rău decât „infaust” (adică fără speranţă), dar, chiar şi aşa, acum merge pe picioarele ei şi i-a putut mulţumi doctorului că i-a salvat viaţa.

„Am demonstrat încă o dată că în Spitalul Judeţean Bacău se poate face performanţă la standarde naţionale şi internaţionale, pacientul este pe primul plan şi ne bucurăm că putem să ajutăm aceşti oameni şi să-i redăm familiilor lor”.
dr. Ioana Raluca Dinu, director medical SJU Bacău.

Bătrâna a suferit un accident casnic, în timp ce încerca să aprindă focul în sobă cu benzină. Flacăra a izbucnit în afară și imediat i s-au aprins hainele. „Am avut mâna dreaptă arsă aproape de tot, dar domnul doctor a reuşit să o refacă. Acum îmi revin şi le mulţumesc medicilor că m-au salvat şi să le dea Dumnezeu sănătate să mai opreze şi pe alţii”, spunea bătrâna, care a avut nevoie de 25 de unităţi de sânge şi derivate din sânge, ceea ce înseamnă enorm pentru un pacient. Conducerea spitalului a pus la dispoziţie tot tratamentul necesar tratării marilor arşi, costurile zilnice cu fiecare pacient ridicându-se la peste 8.000 de lei.

„Noi, împreună cu domnul dr. Ghimiş, medicul şef, ne-am preocupat să facem câteva lucrări astfel încât să avem saloane pentru arşi şi cu dotările necesare. Am reuşit acest lucru în intervalul 2014-2015, a fost cumva înaintea evenimentului tragic din Bucureşti, şi am putut acum să tratăm foarte bine aceşti pacienţi în compartimentul realizat în cadrul secţiei de Chirurgie Plastică”.
Adrian Popa, manager SJU Bacău


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

  1. CINSTE domnilor doctori Ghimes si in special pentru mine domnul doctor NITA , si doamnelor asistente ; in 2012 au luptat si au reusi sa pot merge dupa ce am fost oparit la picioare ( in urma incendiului de pe un camp ) . MULTA SANATATE , NOROC MULTE IMPLINIRI IN VIATA PERSONALA SI PROFESIONALA

  2. e o echipa de profesionisti adevarati si dedicati, formati de dr dan chelariu. sa nu uitam nici asistentele si personalul de ingrijire, fara de care munca medicilor ar fi in zadar. nu sunt platiti cat ar merita !

  3. Noi avem un caz foarte dificil cu copilu ars la siretu de propriu tata mama lui a stat în spital cu baiatu 2 luni jumate dar la spitalul grigore alexandrescu la bucuresti acum băiatu este la mine inpreuna cu mama avem nevoie mare de crema pt arsi dacă poate cineva sa ne ajute cu creme pt arsuri beatadina copilu are și daun

  4. Sunt mandra ca baiatul meu face parte din colectivul acestei sectii cu oameni minunati si competenti.Este o sectie grea,dar care iti da multe satisfactii si ai ce invata.Din p.m.d.vedere,atunci cand un om pleaca vindecat partial sau total,nu exista multumire mai mare pentru un om. (Va spun din experienta unui om care sufera de multi ani si care a stat in spital cam cinci ani de zile in total)

LĂSAȚI UN MESAJ