29 aprilie 2024
CulturăE toamnă în cetate: Iarăşi Bacovia! Astăzi, erou de roman

E toamnă în cetate: Iarăşi Bacovia! Astăzi, erou de roman

Ultima zi a Festivalului Naţional „George Bacovia, duminică, 18 septembrie. La casa Poetului. În grădina Casei Memoriale. O zi frumoasă de toamnă. Mulţi invitaţi intră cu sfială în intimitatea locuinţei familiei Vasiliu. Obiecte, manuscrise, fotografii, cărţi, tablouri, vioara, călimara, ochelari. Bacovia…

Zeci de băcăuani au asaltat pur şi simplu grădina casei. Glumind, criticul Adrian Jicu, directorul Festivalului, spunea că nici la nunta lui nu au fost atâţia oameni! Două premiere cel puţin: profesorul, scriitorul, cercetătorul şi criticul Constantin Călin a acceptat să-şi lanseze public recentul volum „Iarăşi Bacovia!… (Ed. BABEL, Bacău), după formidabilul „Dosar Bacovia” (I,II,III), fiind al cincilea volum dedicat vieţii şi operei poetului George Bacovia, la care se adaugă alte referinţe din alte volume, după cum a mărturisit, la lansare profesorul Călin.



Au vorbit despre volum criticul Marius Manta, fost student al profesorului Călin, redactor al Revistei ATENEU, şi prof. univ. dr. Elena Ciobanu, care au surprins şi relevat, fiecare, „laboratorul autorului, specificitatea scrierii, acurateţea detaliilor şi ineditul informaţiilor, prezentate după sintagma: „Mai multă precizie, mai multă armonie.

Într-o bună măsură, volumul în discuție astăzi – <<Iarăși, Bacovia!…>> continuă această preumblare prin ținuturile lui Bacovia purtând în subsidiar credința că un nou demers critic nu face altceva decât să ajute la perpetuarea operei. Legenda aceasta bacoviană presupune și un continuum bacovian care aduce în același loc opera propriu-zisă, dimpreună cu receptarea acesteia, posibilitățile de a o redefini din perspectiva altor tipuri de critică și chiar re-contextualizarea sa continuu, așezându-i-se diferite backgrounduri culturale. Rămân de stabilit pe viitor relațiile care se pot identifica între acest continuum bacovian și ideea de bacovianism, eventual cu supremația celui dintâi. Evident, într-un asemenea excurs integrator, cărțile dedicate de profesorul Călin lui Bacovia stau la loc de cinste, a spus criticul Marius Manta. Se înţelege, titlul poartă suficientă ironie: s-a spus şi poate se mai spune şi astăzi că s-a scris mult, prea mult despre Bacovia. Prin noul volum, C. Călin demonstrează că s-a scris, se va mai scrie, însă niciodată nu-i prea mult. De altfel, a şi afirmat că va continua să scrie despre Bacovia, „material mai am, câmp de cercetare mai este”.

Bacovia, erou de roman

Al doilea volum lansat cu această ocazie a fost, după cum afirmam la început, o nouă surpriză: Adrian Jicu, cu romanul IORGU (Ed. Humanitas). Nu este un volum de critică, nu este o biografie, Adrian Jicu s-a aflat în situaţia de a alege. Critică au scris mulţi şi s-a scris mult, chiar dacă, după afirmaţiile prof. C. Călin, citându-l pe George Bălăiţă, despre Bacovia nu-i niciodată mult şi suficient. A ales romanul, a ales titlul IORGU, prenumele de alint al poetului, ales de mama lui, căreia nu i-a plăcut Gheorghe. IORGU, după cum au afirmat cei doi critici Radu Vancu şi Alex Goldiş, este un roman despre Bacovia, un roman despre Bacău, dar şi Iaşi sau Bucureşti, un roman despre o epocă. Adrian Jicu a urmat şcoala profesorului C.Călin, cea a documentării, a cercetării, pas cu pas, amănunte, detalii, documente dar şi procedeul specific romanului – ficţiunea. Bacovia nu-i surprins numai ca poet, Bacovia este un om născut în Bacău, dintr-o familie înstărită, de la marginea oraşului, un martor şi subiect al epocii sale. Un neadaptat, un provincial, dar rezistent la ofertele de natură politică. Un roman care va incita criticii, dar, cu siguranţă, şi cititorii. Timpul o va confirma. Dovada? Zecile de băcăuani care au cumpărat romanul şi au solicitat un autograf.

Cele două volume, lansate la Casa „Bacovia”, în cadrul festivalului ce-i poartă numele, întregesc minunat patrimoniul bacovian local şi naţional, ambele cărţi fiind reuşite ale genurilor. Asupra acestora voi reveni în ediţiile următoare ale cotidianului DEŞTEPTAREA.

Muzica sonoriza orice atom

BAC-FEST 2022. Festivalul Naţional „George Bacovia şi-a închis porţile într-un mod cât se poate de…poetic, artistic şi muzical: la ora 18.00, la Sala ATENEU a Filarmonicii „Mihai Jora”, publicul, care a umplut până la refuz sala, a avut ocazia să se întâlnească cu un artist al Bacăului, Ovidiu Ungureanu, artist fotograf, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, autorul unei splendide expoziţii: „I-auzi corbii…”, care valorifică un vers bacovian: „Plâns de cobe pe la geamuri se opri,/ Şi pe lume plumb de iarna s-a lasat;/ I-auzi corbii! …/ mi-am zis singur…si-am oftat;/ Iar în zarea grea de plumb/ Ninge gri, expoziţie care face parte dintr-un proiect mai mare: „Lucrările sunt rezultatul unui proiect mai mare, inspirat din creaţiile bacoviene, mă bucur că am fost invitat să expun aici, la Sala Ateneu, la sugestia coordonatorului acestui festival grandios, încheiat în această seară, cu expoziţie mea şi cu un spectacol de gală. Mă mai bucur că am făcut parte din această poveste frumoasă, care este Festivalul Naţional «George Bacovia», la care am pus şi eu un gând frumos”, ne-a spus artistul Ovidiu Ungureanu.

Sala freamătă, Adrian Jicu, face plecăciunea finală şi mulţumeşte tuturor celor care au sprijinit acest proiect, finanţatorului, Consiliul Judeţean, colegilor de la Biblioteca Judeţeană, partenerilor şi colaboratorilor, sponsorilor, partenerilor media, printre care ziarul „Deşteptarea, care a relatat zilnic evenimentele din program. Concertul de Gală a fost un minunat dialog al genurilor, tangoul argentinian adus de Analia Selis, profunzimea şi suferinţa muzicii fado, cu Cristina Dăscălescu, dar şi frumuseţea înălţătoare a muzicii clasice cu vocea inegalabilei Gabriela Iştoc. Pe acordurile muzicii au dansat sportivii Academiei Adamas din Bacău. Un concert dedicat memoriei lui George Bacovia, tuturor invitaţilor, partenerilor şi colaboratorilor acestui reuşit festival.

Să dăm ultimul cuvânt unui invitat:

 „Sunt impresionat, eu vin din Cluj, am fost la Iaşi, am fost la Bucureşti, dar nu am văzut atâta interes pentru un eveniment, pentru toate evenimentele din acest inedit festival, bine conceput şi desfăşurat. Sunt la fel de plăcut surprins de numeroasa prezenţă a băcăuanilor la evenimentele din program, de interesul lor pentru poetul lor, pentru poetul George Bacovia, pe care îl iubesc şi îl respectă. Cu un astfel de comportament, cu astfel de iniţiative, cu extraordinara diversitate de abordări, de teme, de genuri incluse, sunt sigur că posteritatea lui Bacovia este asigurată.”

Alex Goldiş, dr. în filologie, Universitatea „Babeş Bolyai Cluj-Napoca, membru al juriului.

Parteneri şi colaboratori ai Festivalului

Mai trebuie amintit şi precizat partenerii şi colaboratorii care şiau dat osteneala la desfăşurarea festivalului. O voi face în ordinea stabilită de organizatori: Univesitatea „George Bacovia”, Inspectoratul Școlar Județean, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Bacău (mai mulţi membri ai Uniunii fiind direct implicaţi în eveniment, printre care Cornel Cepariu, preşedinte, Gheorghe Bălţătescu, Marius Manta, Ştefan Radu, Ioan Dănilă), C.N. „Vasile Alecsandri”, C.T. „N.V. Karpen”, Filarmonica „Mihail Jora”, Arhivele Statului, Muzeul de Științe „Ion Borcea” Bacău, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, Casa Memorială „George Bacovia”, Galeriile Karo, Teatru Fain, Uniunea Scriitorilor din România. Filiala Bacău, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Bacău, Academia de Dans „Adamas”, Editurile „Humanitas” și Polirom, Cromatique Studio, Cotnari și Elitemob. De asemenea, parteneri media au fost: TVR, TVR Iași, Radio România Actualități, Radio Iași, Radio Trinitas, EUROTV Bacău, TELE 1 Bacău, E TV Bacău, Jurnal FM, cotidianul „Deșteptarea”, revistele „Observator cultural”, „Timpul” și „Ateneu”, Bacău.net.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri