18 mai 2024
Zona zeroCuvânt pentru sufletDuminica a III-a a Paștelui

Duminica a III-a a Paștelui

Întâlnim și în Duminica a III-a a Paștelui o altă apariție a celui Înviat. În fiecare dintre aparițiile sale după Înviere, Isus se dezvăluie unui discipol sau unui grup de discipoli, apoi îi îndeamnă să meargă și să răspândească vestea bună a învierii. Prin toate aparițiile sale, Domnul caută să reunească în jurul acestui adevăr al învierii grupul ucenicilor, care a fost destrămat și risipit de drama răstignirii și a morții sale.
Fragmentul evanghelic al acestei duminici (Lc 24,35-48) se concentrează asupra unui dar esențial pe care Isus îl oferă prin învierea sa: darul păcii.
În momentul în care se arată discipolilor, primele sale cuvinte sunt: „Pace vouă!”. Isus le oferă pacea sa pentru a-i elibera din starea lor de tulburare, de confuzie și de vinovăție. Apropiații săi îl abandonaseră și îl renegaseră. Erau conștienți de faptul că l-au trădat pe Învățătorul lor. Se simțeau vinovați și le părea rău, dar nu puteau da timpul înapoi. Isus cunoaște părerea lor de rău. De aceea, vine și le spune: „Pace vouă!”, prin aceste cuvinte oferindu-le iertarea sa. Iar în momentul în care ei înțeleg că sunt iertați, frica lor se transformă în bucurie.
Domnul ne transmite și nouă același mesaj la fiecare Sfântă Liturghie și în toate celelalte sacramente. Este mesajul de iertare care vine odată cu căința noastră pentru păcate. Iertarea și convertirea merg împreună, chiar sunt oameni care încearcă să le separe.
Unii oameni trăiesc o viață de continuă pocăință, dar nu cred cu adevărat că există iertare pentru ei. Alții vor să fie iertați, dar fără convertirem fără să renunțe la păcat. Dacă învățăm să punem împreună convertirea și iertarea, atunci ne putem bucura cu adevărat de acest dar pascal: darul împăcării.
Indiferent de trecutul nostru, indiferent de greșelile și păcatele pe care le-am făcut, părerea noastră de rău, convertirea ne poate aduce o viață nouă, vindecare, iertare și pace. Putem deveni o ființă nouă.
Sfântul Ioan ne spune în cea de-a doua lectură: „dacă cineva ar păcătui, avem un apărător la Tatăl, pe Isus Cristos, cel drept” (In 2,1). Iar sfântul Petru ne spune în prima lectură: „convertiţi-vă şi întoarceţi-vă pentru ca păcatele voastre să fie iertate!” (Fap 3,19). Pacea care vine din iertare este primul mare dar pascal al lui Isus pentru apostoli și pentru noi.

Pr. Octavian Sescu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae”, Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri