Decizia a fost luată de către premierul Ludovic Orban, împreună cu Guvernul, este susținută de către președintele Klaus Iohannis și este justificată prin faptul că dublarea alocațiilor nu a fost și nu este prevăzută în Legea bugetului de stat pe anul 2020. Prin urmare, termenul de intrare în vigoare a legii privind creșterea alocațiilor a fost prorogat ”până când va exista posibilitatea asigurării resurselor financiare în bugetul de stat”.

Aceasta se va vedea la prima rectificare bugetară, care va fi după 1 iulie. Legea se află, în prezent, la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare. Termenul limită pentru aceasta este 18 ianuarie și Președintele României a dat asigurări că nu se pune problema ca actul normativ să nu fie promulgat, dar a mai afirmat că trebuie găsită soluția pentru finanțarea dublării alocațiilor. Amintim că, potrivit noii legi, pentru copiii cu vârsta de până în 2 ani sau 3 ani, în cazul celor cu handicap, alocația crește de la 300 lei la 600 lei.

Copiii care au între 2 și 18 ani (fără dizabilități) vor beneficia de o alocație de 300 lei. Pentru cei cuprinși în același interval de vârstă, cu nevoi speciale, alocația va fi de 600 lei. Și tinerii de peste 18 ani, care încă nu și-au finalizat cursurile liceale, vor primi alocație dublă, până la terminarea școlii, dacă nu au rămas repetenți din vina lor. Ultima majorare a alocației de stat a fost făcută în aprilie 2019 și a constat tot în dublarea sumei, ceea ce a dus, evident, la un efort financiar considerabil.

Dacă în octombrie 2018, de exemplu, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Bacău a plătit 12.333.328 lei pentru alocațiile unui număr de 129.493 copii, în aceeași lună din 2019 a achitat suma de 21.088.650 lei, pentru 128.195 beneficiari. După a doua dublare, este de așteptat ca suma necesară pentru plata alocațiilor de stat numai din județul Bacău să crească la aproximativ 42 milioane lei.


PUBLICITATE